Fredrik Kronkvist: Kronicles

Connective Records (Border)
Fredrik Kronkvist as, Orrin Evans p, Martin Sjöstedt b, Jeff ”Tain” Watts dr. Insp. Sanctuary Studios, Easton PA, USA, 8 juni 2017.

I och med detta album har Fredrik Kronkvist producerat sitt femtonde på 15 år samtidigt som han har skrivit 100 egna kompositioner. Till det får läggas alla turnéer han hunnit göra i Sverige och en stor del av världen och man inser hur produktiv han är. Detta är vår altsaxstjärnas andra album inspelat i USA – den här gången tillsammans med trogne parhästen, basisten Martin Sjöstedt, och ett par amerikanska elitmusiker. Dessa är Orrin Evans, mest känd som pianist, arrangör och bandledare för The Bad Plus, och den dynamiske Jeff ”Tain” Watts, en av de mest efterfrågade trumslagarna i nutida jazz.

Kompositionerna är samtliga skrivna av Kronkvist, mestadels med harmonik i hardbop-stil. Kvartetten framför detta stilenligt, det är lite Coltranes ande över det hela. Hantverket är verkligen fullständigt klanderfritt och gruppen framträder som en organiskt väl sammanhållen enhet, trots att de sannolikt inte spelat särskilt länge tillsammans. Av kompositionerna dröjer sig balladerna kvar längst i minnet, såsom den lyriska Sunbeams.

Hur sen detta berör en subjektiv lyssnare beror till stor del på hur man gillar stilen som sådan. Fredrik har i en intervju vittnat om friheten i upplägget, som gjorde att det mera kändes som en inspelning live än en gjord i studio. Den inställningen gläder en gammal jazznörd, som tycker det vore intressant att höra Kronkvist, med all sin tekniska begåvning, också i helt andra och måhända än mera lössläppta smågruppssammanhang

P-O Larsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser