Georg Riedel, Johan Graden, Mattias Ståhl

Georg Riedel, Johan Graden, Mattias Ståhl

Helioscope

Bakgrundsmusik Records

Georg Riedel b, Mattias Ståhl vibr, marimba, Johan Graden p, pumporgan.

Basisten, kompositören och arrangören Georg Riedel, född 1934 i Karlovy Vary i dåvarande Tjeckoslovakien har varit en del av svensk musikhistoria i sex decennier nu. Hans energi tycks outtömlig, nyfiket fortsätter han att utmana sig själv i nya sammanhang. Lika bekväm som arrangör och kompositör inom visa, jazz, konst film- och barnmusik och upphovsman till mer än tusen verk. Debuten kom med Lars Gullin i 1950-talets början. Monica Zetterlund, Jan Johansson, Arne Domnérus, Astrid Lindgren är några andra stora namn han samarbetat med sedan dess.
På plattan Helioscope har musiknestorn komponerat musik för trio i ett samarbete med vibrafonisten Mattias Ståhl och pianisten Johan Graden.  För tre år sedan släppte Riedel och Ståhl den hyllade duoskivan Diokrati (Diesel) där kompositionerna rymde det mesta som funnits med under Riedels långa karriär, så även denna gång.

De korta, ofta collageartade låtarna bär underfundiga titlar som Mera bråttom, Gånglåt från ingalunda, Bom sickabom och Vittnesbördet. Trion navigerar elegant mellan impro, filmmusik, svensk folkmusik med drag av både Béla Bartók, Astor Piazolla och Lennie Tristano. Trots att musiken är komplex i sin uppbyggnad är den samtidigt öppen, inbjudande och lekfull.
Titelspåret presenteras som en måleristisk svit i fyra satser som växlar mellan ett svulstigt driv och det poetiskt stämningsmättade, där särskilt det fjärde konstmusikaliska stycket och tematiskt knixiga Heliscope IV sticker ut.
Georg Riedels snillrika, känsla för melodier är genomgående framträdandeHeliscope, även hans förmåga att lyfta fram det yttersta hos sina bandkamrater. Hans fingertoppskänsla för det lyriska fångas bäst på Nino (som jag gissar är en hyllning till italienska filmmusikkompositören Nino Rota) och tangon Tango en sueco. Det ystra folkloristiska stycket Ring Game tillhör ett annat av albumets riktiga pärlor, tydligt färgad och inspirerad av Jan Johansson.
Helioscpope finns tillgänglig på flera strömningstjänster och i en begränsad upplaga på vinyl.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser