Gerardo Núñez & Ulf Wakenius: Logos

nunez_wakenius_logos

ACT 9822-2 / Naxos / Tid: 49 min.
Ulf Wakenius och Gerardo Núñez g. Insp. live okt 2014 Berlin Philharmonic, Berlin.

Oktober 2014 på Jazz at Berlin Philarmonic så möttes supergitarristerna Gerardo Núñez & Ulf Wakenius och spelade en oförglömlig konsert. Berlins dagstidning Der Tagesspiegel beskrev konserten som en ”mäktig fiesta”. Nu är de aktuella med duoskivan Logos, och flamencofesten fortsätter. På skivan hör vi Núñez på flamencogitarr, Wakenius på akustisk nylongitarr, Cepillo på slagverk, Cancun på flamencosång och slutligen Carmen Cortés och Isabel Núñez på palmas och jaleos. Musiken är mestadels skriven utav Núñez, förutom låten Mirlo som är komponerad av Wakenius och låten Fuí piedra har de komponerat tillsammans.

Gerardo Núñez är ofta sedd inom flamencokretsar som den naturliga arvtagaren efter Paco de Lucía. Han är även känd för att öppnat upp och låtit sin flamenco inspireras av andra genrer som pop, jazz och klassisk musik. Wakenius är en liknande musiker på detta vis, som låtit sig inspireras av andra genrer och är inte rädd för att blanda. Núñez som även är producenten för skivan förklarar att namnet på skivan Logos beskriver duons mystiska möte. Ordet ska locka lyssnaren in i Núñez och Wakenius värld som de skapat genom deras intensiva konversationer. De kombinerar deras olika musikaliska vokabulärer och skapar en intressant dialog, som blir berättande och betydelsefull.

Logos är en skiva där två av vår tids största världsgitarrister möts. Ett möte mellan två olika karaktärer som visar respekt och nyfikenhet för varandras musik och influenser, som leder till en lekfull, öppen och tillåtande gitarrduo.

Skivan inleds med låten Logos. Núñez inleder ett rytmiskt komp, sedan tillkommer det klassiska flamencohandklappet, percussion och slutligen Wakenius. Wakenius är lika vass som förr. Han bjuder på riktiga snygga Wakenius-linjer som utmanar med kromatiska fraser som kanske inte skulle passa stilmässigt, men här är det klockrent. Sedan kommer ett väldigt rytmiskt tema, som är lite svårt att definiera som tema. Núñez, fortsätter med ett lugnt och avskalat solo, som Wakenius bygger vidare på. Detta leder sedan in ett kollektivt gitarrtema och slutligen gitarrkomp/riffet som var i början med Wakenius som solar ovanpå.

Logos är en personlig gitarrduoskiva med rötterna i flamencomusiken. En skiva där det inte finns några gränser för personliga intryck och infall. Ett exempel finns i Liber Pater, där Wakenius – 3:20 in i låten – helt naturligt citerar en liten bit ur en traditionell svensk folkmelodi.

Det finns många favoritlåtar på denna skiva och det bör nämnas att Núñez är en fenomenal kompositör och hans låtar passar denna duo som handen i handsken. Det är väldigt rytmisk musik, med mycket känslor som griper tag i en.

Charlotta Andersson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54566) [2]=> int(51323) [3]=> int(55149) [4]=> int(54790) [5]=> int(54880) [6]=> int(50803) [7]=> int(54968) [8]=> int(54735) [9]=> int(54731) [10]=> int(54787) }