Grégory Privat Trio: Family Tree

ACT 9834-2 / Naxos / Tid: 72 min.
Grégory Privat p, Linley Marthe b, Tilo Bertholo dr. Insp. Recall Studio, Frankrike, 24-26 januari 2016.

Det är fullt tryck à la Michel Camilo när Martinique-pianisten Grégory Privat slår sig lös med sin trio, här i tolv egna teman. Handlaget saknas inte, inte heller förmågan till dynamisk nyansering men när så mycket handlag används på så fattiga teman som Privats egna blir det otillfredsställande. ACT-producenten Siggi Loch är väldigt bra på att upptäcka pianister som är tekniskt duktiga och som kan slå publiken med häpnad med sina långsträckta bravader över – ingenting.

Privats stycken har inte mycket att bjuda på. De är fyllda med lätt aparta harmoniskiften men det finns inget episkt i melodierna mer än kända och lite sockersöta fraser. Det kan spelas i en oändlighet över de få harmoniskiftena – och det kommer inte längre. Arvet från Esbjörn Svensson hörs fortfarande i det sätt som det produceras triojazz på hos ACT.

Det är dock svårt att inte imponeras av Privats förmåga att få sitt spel att ”sväva” rytmiskt men så upptäcker man att ”svävandet” är själva övningen, inte att tränga in i melodin – för där finns inte mycket att hämta. Basisten Linley Marthe, trummisen Tilo Bertholo följer Privat lojalt och kraftfullt i hans tirader, riffs och ostinater, men bidrar inte heller till att skänka de enskilda melodierna nytt liv.

Peter H. Larsen

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser