Gush: The march

 

 

 

 

Konvoj Records KOR 005 / www.konvojrecords.com / Tid: 52 min.
Mats Gustafsson ss, ts; Sten Sandell p, vo; Raymond Strid dr, perc.
Insp. live på Frim/Syd, Inter Arts Center i Malmö 11 maj 2013.

Denna skiva spelades in live i Malmö i maj 2013 då gruppen firade 25-års jubileum under en Europaturné. Gush spelar europeisk friformmusik, en genre som växte fram i slutet av 60-talet, där England var ett viktigt föregångsland med musiker som Derek Bailey, Tony Oxley, Evan Parker och John Stevens. Denna musik är å ena sidan sprungen ur en konstmusikalisk tradition, med rötter i 1900-talets avantgarde och experimentella musik och å andra sidan ur jazzen och det lyhörda sätt på vilket en kreativ jazzmusiker kan improvisera.

Gush har genom åren framträtt sporadiskt och varje tillfälle att få höra trion live har för mig varit en verklig högtidsstund. Av alla de grupper och sammanhang som Mats Gustafsson ingår i, har Gush tillhört en av favoriterna. Det är också med dessa musiker, Sten Sandell och Raymond Strid, som den fria improvisationsmusiken i Sverige nått erkännande över hela världen. Med The march inräknad har trion spelat in totalt åtta skivor. Man har tidigare också bjudit in andra musiker, som slagverkaren Sven-Åke Johansson och violinisten Philipp Wachsmann till trion.

Detta är stundens musik. Ett intimt och intuitivt musicerande, där allt kan hända och där endast några grundstrukturer är bestämda på förhand. En kollektiv musik av musiker som har förmågan att kunna lyssna, känna in och veta vad som precis passar att göra i varje givet ögonblick. En musikalisk organisk kropp, lika sammanhållen och koncentrerad i de svaga partierna som i de mest ljudstarka. En musik som kanske inte är helt lätt att ta till sig för den som är ovan, men för den är som tillräckligt öppensinnad och som dessutom är en god lyssnare, är detta något av det absolut bästa man få höra inom denna speciella tradition av improviserad musik.

Roger Bergner

Annonser
Annonser