Henrik Gad Quartet: For You

henrik gad quartet

Imogena Records IGCD 221 / Tid: 40 min
Henrik Gad ts, Jon-Erik Björänge dr, Simon Westman p, Mattias Grönroos b, Anna Lundqvist voc (spår 8). Insp i Göteborg 23-24 augusti 2014.

Här har vi fem jazznamn som jag personligen inte stött på tidigare. Men efter lite research kan jag konstatera att Gad & Co har en viss anknytning till västra Sverige liksom att deras jazz- och musikskolning ägt rum i Skurup och i Göteborg. Två av Sveriges mera namnkunniga storband, Bohuslän Big Band (BBB) och Sandviken Big Band (SBB), har på sina lönelistor haft Henrik Gad (BBB) och Jon-Erik Björänge (SBB). Basisten Mattias Grönroos har jag spårat till bland andra Andreas Gidlunds kvartett och Christian Jormins trio.

I tre år har den här kvartetten existerat och For You är gruppens debutskiva. Jag har nu levt med Henrik Gad Quartet i hörlurarna i ett par veckors tid och lyssnat på For You i stort sett varje dag. För varje genomlyssning får jag nya upplevelser och konstaterar att jag förmodligen aldrig tidigare hört en svensk jazzgrupp vars första platta gjort ett lika starkt intryck på mig som Henrik Gad och hans vänner. Dessa musiker behärskar samtliga sina instrument fantastiskt bra, spelar alltså tekniskt oklanderligt och bjuder på utmanande solon som har stories att berätta. Jag är imponerad!

Henrik Gad Quartet är i grunden ett hardbopband, inspirationen kommer tveklöst från jazzens guldålder, 50- och 60-talen men med inslag av dagens jazzmusik. For You är helt enkelt hardbop för 2000-talet. Gad har lyssnat länge och mycket på John Coltrane utan att låta som en plagiator. Coltranes signum, trioler en masse använder sig Gad flitigt av. Pianisten Simon Westman låter lika bra som förebilderna Bobby Timmons och Herbie Hancock.
Repertoaren består av sju original signerade Henrik Gad och ett bluesoriginal, Expedition 721, skrivet av Börje Fredriksson och här hör jag plattans bästa spår. Mycket Monkskt och samtidigt en sång som klart inspirerar både Gad, Westman och Grönroos. I titelspåret hör vi Gad med en sammetsmjuk tenor i ett mycket vackert solo. Blues for Sven är en soulfylld tolva med lite annorlunda ackordlösningar och ett rockbluestempo där Jon-Erik Björänge får användning för sin virvelkagge. Albert Ayler-inspirerade Skaven 227 inleds med Mattias Grönroos stråkbassolo och avslutas med att Anna Lundqvists ordlösa röst förstärker bandet i detta suggestiva spår.

Stig Linderoth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(13) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54787) [2]=> int(54566) [3]=> int(51323) [4]=> int(54878) [5]=> int(54639) [6]=> int(54880) [7]=> int(54735) [8]=> int(54790) [9]=> int(54715) [10]=> int(50803) [11]=> int(54968) [12]=> int(54382) }