Here’s To Us: Animals, Wild And Tame

Hoob (Border)
Josef Kallerdahl b, Lisen Rylander-Löve ts, Nils Berg bc, fl, Susana Santos Silva tr. Inspelad i St Sigfrids Kyrka 23 februari 2018.

Jag förstår att Here’s To Us spelat in sin debut i en kyrka. Anslaget är förvisso inte kyrkligt men allvarsamt på ett närmast andäktigt sätt.
Albumets nio spår skulle kunna utgöra delar av en elegi eller en stillsamt ödesmättad meditation över en tung historisk händelse, men inspirationen kommer från Wilhelm Mobergs ”Utvandrarna” och den lärobok i engelska som svenskarna använde sig av vid ankomsten till Den Nya Världen.

Jag får inte riktigt ihop musiken och Moberg, inte heller gruppens egen karaktäristik av musiken som en ”tiger med salamanderfötter”. Men det spelar väl ingen roll? Huvudsaken är att det låter bra och intressant.
Det är ingen musik som öppnar sig vid första lyssningen, till det är den alltför introvert och lågmäld. Det krävs upprepade lyssningar för att Nils Bergs basklarinett och flöjt, Lisen Rylander-Löves tenor, Susana Santos Silvas trumpet och Josef Kallerdahls kontrabas ska få fäste och de fina melodier som finns ska kunna veckla ut sig.

Utan vare sig trummor eller någon utfyllande klaviatur blir det en musik med många mellanrum, vilket förstärks av kyrkorummets akustik. Det är Kallerdahls kontrabas som håller ihop det i god mening fladdrande blåset med enkla, för att inte säga naivistiska, basgångar. Lyssna på Metaller och stenar där Kallerdahls lika superenkla som magiska basgång försöker behålla fattningen i den något upprörda diskussion som pågår mellan basklarinetten, tenorsaxen och trumpeten.
Behöver jag förtydliga att detta är en mycket fin debut?

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser