Hiromi: Spark

Telarc TEL 38247 / Border / Tid: 72 min.
Hiromi p, keyb, Anthony Jackson kontrabasgitarr, Simon Phillips dr.
Insp. 9–12 okt 2015, Connectitut USA.

Den 37-åriga japanska pianovirtuosen och kompositören Hiromi Uehara besitter en explosiv, något oortodox musikalitet och en avväpnande charm. Hon har med rätta kallats pianisternas motsvarighet till gitarristerna Eddie Van Halen och Jimi Hendrix. Liknelsen gäller både spelteknik och uttryck: hon har ett starkt anslag och är väldigt fysisk i sin spelstil. Hennes hjärta slår lika starkt för Franz Liszt, Oscar Peterson som för King Crimson.
Hiromis stjärntrio består sedan fem år tillbaka av amerikanska basfantomen Anthony Jackson och meriterade brittiska trumslagaren Simon Phillips.

Samtliga spår på Spark är komponerade av Hiromi själv och det är det fjärde albumet med trion och hennes tionde album i eget namn. De färgstarka kompositionerna rör sig lekfullt mellan progressiv rock, jazzfusion, bop, swing, latin och klassiskt och kan sägas vara en förlängning av trions album Move från 2011. Att musikfilosofin och det reflekterande sinnelaget är viktiga för Hiromi framkommer tydligt i skivans innerhäfte. Där beskriver hon vad som inspirerat henne till låttitlarna: Indulgence – att leva i varje stund som om tiden stannat, What Will Be, Will Be – låt ödet bestämma vart vägen bär, titelspåret Spark – effekten av att världen omkring dig förändras på ett ögonblick.

Hiromis tekniska briljans tar aldrig
över och blir heller aldrig till ett självändamål i skapandeprocessen. Det jag mest attraheras av är lyhördheten mellan bandmedlemmarna och känslan med vilken man får rytm, harmoni och melodi att gå hand i hand. Mest medryckande blir det när trion drar ner lite på takten, som i den lekfulla shufflen Indulgence, eller när de leker loss i udda taktarter, som i det frenetiska, latinfärgade In a Trance. Det karibiskt doftande Wonderland smyckas förtjänstfullt av Jacksons knorrande kontrabasfigurer och Phillips precisa slagverksserier.
Extra magnetisk kraft utstrålar dock den lavasprutande vulkanen Hiromi live, så missa inte hennes exklusiva Sverigespelning på Uppsala Konsert & Kongress i oktober.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54707) [2]=> int(54790) [3]=> int(54731) [4]=> int(54787) [5]=> int(51323) [6]=> int(54382) [7]=> int(54566) [8]=> int(54715) [9]=> int(54735) [10]=> int(54541) [11]=> int(54639) }