HopscotchBigoniSolborgBrow

HOPSCOTCH Bigoni/Solborg/Brow

HopscotchBigoniSolborgBrow
Recenserad i OJ 2-12

HOPSCOTCH
Bigoni/Solborg/Brow

2 – Elope soon – Airports – Brainwashing – Meet Mr Green – Almost – Surdej – Socca – Not interesting, but true – E

Ilkmusic ILK 179CD/ilkmusic.com/tid 44 min.

Francesco Bigoni ts, Mark Solborg g, Kevin Brow dr.
Insp i Köpenhamn nov 2010.

Betyg 4: ••••

Köpenhamn har länge dragit till sig internationella musiker. På 60-talet var det flera amerikanska musikanter som bosatte sig där. Numera kommer de från större delen av klotet. Trion Hopscotch är byggd på en sådan inflyttad samling musiker. Mark Solborg är dansk till hälften, men har också argentinskt påbrå. Bigoni är från Italien, medan Brow ursprungligen kommer från Kanada.

Tillsammans skapar de en helt nutida mix av lite rock, lite jazz, lite allt möjligt, som metaboliseras i en tämligen fritt improviserad och lättupplöst struktur. Ibland är det stillsamt och nästan vackert, som i inledande 2. Därefter en rätt våldsam och malande skriven komposition, som spelas tillsammans av Bigoni och Solborg med tämligen små förskjutningar i 4 minuter. Mycket stökiga och tunga trummor från Kevin Brow och han är nästan den som har störst frihet här.

Även om dylikt förekommit tidigare i jazzhistorien, Wayne Shorters Nefertiti är ett exempel som jag nyligen hörde framfört av Dave Liebman och Stor Stygga, så verkar det ändå vara en nutida trend. Att blanda skrivna partier i vissa låtar med minimalt utrymme för improvisation, medan annat är helt fritt och bygger på stundens ingivelse. Så låter mycket på detta fina album med intressant spel av både Bigoni och Solborg. Men det är ändå trumslagaren Kevin Brow som stjäl mycket bandbredd i mitt hörande.

Varierat, påhittigt och med ett stadigt muller i grunden.

Jan Strand

Annonser
Annonser