Isabella Lundgren: Songs to Watch the Moon

Spice Of Life (spiceoflife.co.jp)
Isabella Lundgren voc, Carl Bagge p, Niklas Fernqvist b, Daniel Fredriksson dr. Insp. 2016 i Porksausage Studios, Stockholm.

Det är ett helt och hållet oklanderligt musikaliskt hantverk – från start till mål – när Isabella Lundgren återigen tar sig an låtar ur den amerikanska sångboken. Hon är ju en av våra allra, allra bästa och mest personligt profilerade sångerskor och hennes komptrio – Carl Bagge, Niklas Fernqvist och Daniel Fredriksson – tillhör toppskiktet på den svenska jazzscenen.
Men oklanderligt räcker inte. Jag vill ha mer. Kanske är det fel på mig? Har jag hört de här melodierna för många gånger? Är det för mycket begärt att Lundgren och trion ska lyfta upp dem och hitta nya dimensioner i melodierna, harmonierna och texterna?

Songs to Watch the Moon är en skiva riktad mot den japanska marknaden och antagligen ska den vara precis så här traditionell. Det är i alla fall så det låter: som innerliga och avskalade tolkningar av tidlösa sånger mellan jazz och gamla tiders populärmusik.
Det är, som alltid med Isabella Lundgren, allvarligt och gjort med respekt för originalen. Hennes sätt att ligga nästan lite efter i rytmen, till skillnad från att hetsa på, ger låtarna en dröjande vacker melankoli.
Trions medlemmar bidrar samtliga med mycket välavvägda solon. Är i princip anti trumsolon men Daniel Fredriksson gör ett riktigt trivsamt sådant med vispar och ett lekfullt sinnelag som ligger oändligt långt från de machouppvisningar man så ofta tvingas genomlida på jazzkonserter.

Med ett bra ljud, krispigt i toppen och fylligt i botten, och ett fint omslag – med en obi-strip! – är det ändå en skiva värd att ha. Fast kanske mest för de som samlar på Isabella Lundgren och/eller tolkningar av den amerikanska sångbokens alla fina melodier.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54746) [2]=> int(54382) [3]=> int(54715) [4]=> int(54707) [5]=> int(54329) [6]=> int(54735) [7]=> int(54731) [8]=> int(50803) [9]=> int(54541) [10]=> int(54566) [11]=> int(51323) }