Jack DeJohnette/Ravi Coltrane/Matthew Garrison: In Movement

dejohnette_coltrane_garrison

ECM 2488 / Naxos / Tid: 54 min.
Jack DeJohnette dr, pi, perc, Ravi Coltrane ts, ss, Matthew Garrison b, electronics. Insp i New York, oktober 2015.

Jack DeJohnettes nya trio är en ur alla aspekter intressant konstellation. Tillsammans med sönerna till John Coltrane och Jimmy Garrison åkallas betydande delar av jazzhistorien samtidigt som det musikaliska uttrycket är självständigt och förankrat i vår egen samtid.

Jack DeJohnette, 73, har som bekant trummat med de flesta, inklusive Coltrane och Garrison, och visar inga tecken på stagnation. Ravi Coltrane, 50, är också han sedan länge etablerad, även om han inte kommit i närheten av sin pappas ryktbarhet och genialitet. Matthew Garrison, 45, är i jämförelse inget större namn men är en eftertraktad elbasist på den internationella jazzscenen.

På trions fina debut, In Movement, är det lustigt nog just Garrison som jag särskilt fastnar för. Hans elbas är känslig och mångbottnad men det är den begåvade additionen av electronica som lyfter plattan till en av årets bästa jazzreleaser. Det handlar både om manipulationer av elbasens ljud och om abstrakta klanger som liksom smyger in och skapar en intressant mystik. Hör bara hur hans funkiga elbas och lätt orientaliskt färgade elektronik ges en diskret men viktig huvudroll i den nedtonat Miles Davis-monotona Two Jimmys. Det låter som en uppdatering av Bitches Brew-soundet, ett album där Jack DeJohnette var en av trummisarna.

Trion spelar både originalmaterial och covers, som Earth, Wind & Fires Serpentine Fire. Det är ett otippat låtval men DeJohnette hade för väldigt länge sedan en trio med Earth, Wind & Fire-grundaren Maurice White, med DeJohnette på piano och White på trummor. Tyvärr händer inget särskilt intressant i mötet, snarare är det som att inspirationen och kemin släpper för ett tag.

Jack DeJohnette spelar lite piano även på detta album, bland annat på den drömskt modala avslutningen Soulful Ballad.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54566) [1]=> int(54790) [2]=> int(54382) [3]=> int(54715) [4]=> int(54707) [5]=> int(54731) [6]=> int(51323) [7]=> int(54639) [8]=> int(54541) [9]=> int(54787) [10]=> int(50803) [11]=> int(54735) }