JanErikVoldBlackbird-Bye-Bye

JAN ERIK VOLD Blackbird bye bye

JanErikVoldBlackbird-Bye-Bye

Recenserad i OJ 4-12

JAN ERIK VOLD
Blackbird bye bye

Jordnær anekdote – Svart dominans, Snømannen, En magnifikos metaforer, utsøkt nomade  – Tretten måter å se svartrosten på – Among twenty snowy mountains – Seks ladade landskap /Rationalists wearing square hats – Kejseren av iskrem/The emperor of ice-cream – Et vannglass  – Anekdoten om Krukken/Anecdote of the Jar  – Mozart, 1935 – Marken klaka, bladene visne – Madame la Fleurie – Elvenes elv i Connecticut  – Om bare være/of mere being – Mannen med den blå gitar

Hot Club Records HCRCD 300/tid 54:17 min

Jan Erik Vold v, Arild Andersen b, Bill Frisell g.
Insp i Kongsberg, Norge 9 juli 2010.

Betyg 4:••••

Nog är det fint med diktläsning till jazzmusik. Jag tänker på Kristina Lugn + e.s.t. Jag vill aldrig mer vara ful och ensam samt Gunnar Harding och Sumpen Swingsters i Jazz & Poesi. Här har vi en till i raden.

Den moderna amerikanska poeten Wallace Stevens’ (1879-1955) dikter framförs av Jan Erik Vold till ackompanjemang av Arild Andersen och Bill Frisell vid Kongsbergs Jazz Festival 2010 och välkomnas nu på skiva. En fin booklet med texter och förklaringar medföljer denna intressanta och genuina produktion. ”Norges förste rappare”, Jan Erik Vold (bosatt i Stockholm) läser mjukt, varsamt och övergår ibland nästan till sång.

Vold flätar eller rättare sagt väver in lyriken i musiken, vilket gör att jag kommer i meditativt, avstressande läge och tar till mig innehållet lättare. Dock är förståelsen inte det viktigaste i första hand, utan att rytmen och dynamiken i poesin kommer fram i Volds läsning, konstfullt uppbackad av musikanterna. Andersen leker fram tonerna och anpassar sig skickligt till Volds läsning. Det är mycket liv och kraft i det vackra, mäktiga basspelet.

Bill Frisell är en mästare på programmusik. Det blir som en berättelse av Frisells musicerande, vilket är synnerligen lämpligt här. Helt enkelt en underbar gitarrist! Jag portionerar lyssningen för att kunna smälta det hela. Det går  ju inte på en konsert, så visst är det värdefullt att få det på cd. Till jordnära musik och mästerlig deklamation får vi en ny angenäm bekantskap – poeten Wallace Stevens.

Lasse Seger

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54013) [1]=> int(50803) [2]=> int(54305) [3]=> int(51323) [4]=> int(54382) [5]=> int(54329) [6]=> int(54353) [7]=> int(54325) [8]=> int(54321) [9]=> int(54209) }