Jan Lundgren: Potsdamer Platz

ACT 9831-2 / Naxos / Tid: 57 min.
Jan Lundgren p, Jukka Perko as, sop, Dan Berglund b, Morten Lund dr. Insp. i Hansa Studio Berlin, Tyskland 3-4 maj 2015.

Mångsysslande pianisten Jan Lundgren går från klarhet till klarhet. Förra årets Jan Johansson-hyllning var ur alla aspekter lysande, såväl på album som på konsertestraden. Kan inte tänka mig en mer lämpad pianist att tolka Jan Johansson och Bonfigliolo Weber String Quartet gav musiken en kulturell guldkant.

Föreliggande album, inspelat två månader innan ovan nämnda platta, är en helt annan historia. Förutom ett spår är det originalkompositioner av Lundgren, alla med varierande musikalisk personlighet och temperament.
Från öppningen med titelspåret Potsdamer Platz, som kan föra tankarna till Keith Jarretts skandinaviska kvartett, till den av svensk folkmusik färgade avslutningen Tväredet, skriven av Per Ödberg, är det ett mångfacetterat men ändå sammanhållet album. Höjdpunkterna är många men utrymmet i OJ begränsat, låt mig ändå lovprisa den bitterljuva och lätt frankofila On the Banks of the Seine, med Dan Berglunds lyriska kontrabas i centrum.

Jan Lundgren har samlat ett mycket kompetent gäng kring sig och trots att albumet tillskrivs honom låter det som att konstellationen med Lundgren, Berglund och saxofonisten Jukka Perko och trummisen Morten Lund har en strålande framtid i sikte. Kan man hoppas på att Potsdamer Platz i själva verket visar sig vara en debut för en ny skandinavisk gruppkonstellation?

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser