JanneKullhammar

JANNE KULLHAMMAR & SMITH Resolut jazz

JanneKullhammar
Recenserad i OJ 6-12

JANNE KULLHAMMAR & SMITH
Resolut jazz

Soul étude – Saturday night in the cosmos – Cool, it´s only wednesday – Pingu – Pour Lurline – A dance with you – Blues on the corner – Take it – Waffex
Resolut jazz LO 1877/Plugged/tid 59 min.
Anders Ekholm ts, Claes Askelöf g, Per Karlström p, Marcus Lindfeldt b, Janne Kullhammar dr.
Insp i Stockholm 2–3 mars 2011.
Betyg 3: •••

Här kommer en cd med tryck och ljudlig attack. En obönhörlig resa framåt utförd av fem medmusikanter. En grupp som till personkemin, som ljuder så fint, verkar ha det bra musikaliskt tillsammans.

Anders Ekholm är en väldigt fint spelandes tenorsaxofonist som dock inte hörs alltför ofta. Han har en säregen kraft i tonanslaget som i tydlighet attraherar den observante lyssnaren. Han rör sig tveklöst över instrumentets hela register med kompassriktningen väl kalibrerad. Varje enskild ton ges ett egenvärde oavsett dess längd. En kunskap och en metodik som bör omhändertas oftare i skivad form, om inte annat. Mycket fint!

Claes Askelöf ger emellertid sina toner ett något kortare utrymme. De får inte leva lika länge. Men den tid då de finns vibrerande i hörselgångarna ljuder de fint.

Pianisten Per Karlöf som också komponerat tre av melodierna exekverar ett sugande rikt harmoniskt spel. Ibland med häftigt tunga anslag på klaviaturen. I solona är han något mer sparsmakad, vilket är menat som beröm.

Basisten Marcus Lindfeldt spelar kraftfullt och rytmiskt känsligt och samarbetar väl med såväl ensemble som solister.

Janne Kullhammar har ett snärtigt sätt att slå sina trummor. En fin rytmisk närvaro, engagerad och uppmärksam. Så i sin helhet är det här en cd värd att anskaffa. Sju av melodierna har upphovsmännen inom gruppen. En därutöver är komponerad av McCoy Tyner samt en av Don Pullen och Frank Dean.

Leif Wigh

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54013) [2]=> int(54382) [3]=> int(50803) [4]=> int(54541) [5]=> int(54325) [6]=> int(51323) [7]=> int(54305) [8]=> int(54353) [9]=> int(54209) }