Jean-Luc Guionnet: Plugged Inclinations & Bi-Ki?: Quelque chose au milieu

plugged-inclinations

Jean-Luc Guionnet
Plugged Inclinations

Helix LX007 / www.circum-disc.com / Tid: 57 min.
Jean-Luc Guionnet orgel. Insp 9 oktober 2013 i Lille.

biki

Bi-Ki?
Quelque chose au milieu

Helix LX 008 / www.circum-disc.com / Tid: 69 min.
Sakina Abdou, Jean-Baptiste Rubin as, Jean-Luc Guionnet insp, mix. Insp. 14-19 april 2014 i Lomme.

Finstilta subtiliteter. Jean-Luc Guionnet hör till en generation franska improvisatörer som hörs sällan hos oss. Den mest kända grupp han medverkat i är Hubbub. Hans saxofonspel är avskalat, flödande och abstrakt. En av dem som filar och modellerar musikens klangrum. Subtilt. Han spelar också orgel, eller rättare sagt verkar krypa in i varje vrå i alla orglar. Hammondorgel, kyrkorgel, harmonium och andra klaverinstrument. Hans orgelskiva börjar med ljud från elektriciteten. Litet störningar, svängningar, sprak, som om han följde en tråd in i instrumentet. Strax bygger han väldiga rum med orgelpiporna, vrider och vränger vartenda ljud han får i de olika instrumenten. Men inte hur som helst, han är ju inte någon aktivist eller dadaist. Nej, här pusslas och putsas i de minsta detaljer. Självklart blir rummen överväldigande. Som lyssnare flyter vi från rum till rum. Det är som att förflyttas i en tunnel i ett okänt musiktivoli. Rytm och sväng? Nja, mer då intensitet och energi, men ingen tidsaxel eller rörelse.

Att Guionnet spelat en viktig roll vid inspelning och mixning av saxduon Bi-Ki? är alldeles uppenbart. Abdou och Rubin brukar spela duo i offentliga miljöer, där trafik, rum, människor och allt brus omkring blir som en förpackning till deras täta, ofta dronelika musik. Dånande som mistlurar i dimman eller sökande i ett mörker med fladdermusskarpa små ljud.

Omgivningar i fältinspelningar. Röster, ekon, rum. Olika rum blir motspelare till saxofonisterna, som blåser linjärt, fett och ciselerat. De små njutbara ljuden i oväntade rytmiska explosioner är superbra.
Och än en gång visar mixern och ljudmästaren Jean-Luc Guionnet vad varje enskild detalj betyder.

Thomas Millroth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54790) [1]=> int(54787) [2]=> int(54968) [3]=> int(54735) [4]=> int(54566) [5]=> int(51323) [6]=> int(54880) [7]=> int(55149) [8]=> int(54731) [9]=> int(54382) [10]=> int(50803) }