Joe Lovano: Trio Tapestry

ECM (Naxos)
Joe Lovano ts, tárogató, gongs, Marilyn Crispell p, Carmen Castadi dr. Insp. Sear Sound, New York, Mars 2018.

Saxofonisten Joe Lovano tillhör tveklöst tungviktarna bland de nu levande tenorsaxofonisterna. Tillsammans med pianisten Marilyn Crispell och trummisen Carmen Castaldi har Lovano nu bildat trion Trio Tapestry. Saxofonisten har tidigare hörts på tongivande ECM-album med Paul Motian, Steve Kuhn, John Abercrombie och Marc Johnson men nya trioskivan är hans första som bandledare på etiketten.

Lovano har komponerat albumets samtliga elva spår. Varje stycke bygger på seriell musik, baserad på kompositören Gunter Schullers tolvtonskoncept. Målet har varit att alla i trion ska improvisera med olika tonspråk. Ornette Colemans harmonik och melodik har också varit inspiration till musiken. Den annars så expressiva tenorgiganten Lovano hörs här i en mer introspektiv roll: tonerna är sökande, texturen delikat, känslan i nuet. Lovano spelar också tárogató och gongar som förstärker helhetsbilden. Just användandet av gongar har varit central för hans komponerande, i inledande solostycket One Time In skapar bandledaren en djup konversation med sig själv då han både spelar sax och gongs. Lovano, Crispell och Castaldi skapar en urstark växelverkan, tätt, nyfiket och inspirerat, alla med olika tonbroderier.

Crispells linjära formspråk präglas av en lågmäld och subtil nyans, men hon får också visa fina prov på abstrakt harmonikonst, som i Razzle Dazzle. Särskilt på Rare and Beauty och Sparkle Light kompletterar pianisten och Lovano varandra förnämligt och förtrollar med tät dialog i unisona djupa rörelser. Castaldi är hela tiden påpasslig med flexibla, målande rytmiska accenter.

Musiken förändras lika långsamt som målmedvetet. Uppenbart är att det primära i processen har varit att måla bilder med ljud och skapa musik som handlar om uttryck.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser