JohanBerkeUpstairsFive

JOHAN BERKE UPSTAIRS FIVE Nordic Scenes in Chromatic Blue

JohanBerkeUpstairsFive
Recenserad i OJ 6-11

JOHAN BERKE UPSTAIRS FIVE
Nordic Scenes in Chromatic Blue

Nordic scenes in chromatic blue part 1–4
GASON Jazz CD 747/Naxos/tid 52 min
Örjan Hultén ss ts, Charlie Malmberg as bars, Håkan Goodhe elg, Johan Berke elg g electronics, Filip Augustson b, Fredrik Rundqvist dr.

Insp i Brottby, juli-augusti 2011.

Betyg 3: •••

Detta är cd nummer fem med Johan Berkes grupp Upstairs five. Den består av en längre fyrdelad svit som uruppfördes på Swedish jazz celebration i Luleå i vintras. Med sättningen gitarr och saxofon i dubblerad mängd, bas, trummor och en del elektroniska utsvävningar har Berke möjlighet att skapa en intressant klangvärld.

Sviten är ytterst ambitiös och byggd på kontraster: vilopuls och (smärre) utbrott, bundet och fritt, akustiskt och elektroniskt, gruppspel och soloinsatser.  I pressmaterialet talas om influenser från 70-talets progressiva rock, och måhända stämmer det – helt säkert är i alla fall att Berke, liksom stora delar av den unga svenska jazzen, hämtar inspiration även utanför den renodlade jazzens värld.

Nog är detta ett intressant verk och med fina improvisationer. Men trots att jag lyssnat mycket på skivan kan jag inte säga att jag uppslukas av den utmejslade, välkomponerade sviten. Musiken fäster inte, ärligt talat. Starkast är verkets avslutande del, som från ett stämningsskapande gitarrintro långsamt byggs upp mot klimax och tungt drivande rockriff.

Jörgen Östberg

Annonser
Annonser