Johan Moir Ensemble: Chasing Shadows

johan moir ensemble

HearHere HHR006 / Bengans Distribution / Tid: 36 min.
Johan Moir db, Malin Wättring s, Casey Moir voc, Naoko Sakata p, Carl-Johan Groth dr. Insp. Studio Epidemin Göteborg nov 2014.

I Göteborgsbaserade Johan Moir Ensemble ingår, förutom basisten Johan Moir, vokalisten – och hustrun – Casey Moir (Mother Jack), saxofonisten Malin Wättring (4 & 8), pianisten Naoko Sakata och trumslagaren Carl-Johan Groth (Isabel Sörling, Farvel). Samtliga i ensemblen har koppling till improvisationslinjen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Bandet bildades 2011 och albumet Chasing Shadows är kvintettens debut. Albumet är utgivet endast på vinyl i en begränsad upplaga på indieetiketten Hear Here och vi får lyssna till åtta innovativa låtar som vilar på improvisation och experiment. Samtliga spår är komponerade av Johan Moir och textsatta av Casey Moir.

Omedelbart slås man av den närmast familjära lyhördheten, gruppkemin och dynamiken som råder mellan musikerna. Man hör att de har kul, att de trivs i varandras sällskap och framför allt att de talar och förstår varandras musikaliska språk. Johan Moir är lyhörd och generös som bandledare och ger gott om utrymme till samtliga i kvartetten att ta för sig. De intuitiva och utforskande inslagen är ledande. Även om musiken känns noterad bryts de starka melodierna ner i intrikata och orädda passager för att sedan återgå till ett mer strukturellt melodiska flöde. Den mycket karismatiska, i Australien födda Casey Moir visar vägen med sin röstakrobatik i den högre skolan. Bland många minnesvärda stunder finns två särskilt starka: dels Grief med Sakatas lyriska passager som samsas med hennes kraftfulla driv, dels Like a Film / One Year of Waiting med Malin Wättrings fräcka, punkiga, raspiga utspel. Johan Moir Ensemble företar en fängslande och provocerande resa på sin jakt efter skuggor.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser