Jon Rune Strøm Quintet: Fragments

Clean Feed (cleanfeed-records.com)
Thomas Johanssen tp, André Roligheten ts, Christian Meaas Svendsen b el-b, Jon Rune Strøm b el-b, Andreas Wildhagen dr. Insp i Oslo mars 2017.

Som recensent försöker jag ofta medvetet undvika att dela in musik i olika genrer. Sen blir jag ofta tvungen, tycker jag, att göra det i alla fall. För att beskriva för er läsare på ett ungefär var musiken hamnar. Det kan bli en rätt urvattnad beskrivning, typ ”nutida modernt”. Men hellre det än att placera in intressant musik i en stelnad beteckning.

Det är frågor som dök upp när jag lyssnade till basisten Jon Rune Strøms kvintett. För här finns verkligen flera olika sätt att höra det som spelas. Först ett arr av en traditionell norsk folkmelodi. Fast det låter inte som man kanske kunde förvänta sig. De två basisterna utvecklar och plockar sönder temat i runt sex-sju minuter innan övriga musiker kommer in. Intressant och expressivt, där man mot slutet landar i det ursprungliga temat. Sedan en tudelad komposition, där första delen är löst strukturerad med stor frihet för i första hand André Rolighetens tenor. Sedan i andra delen ett hetsigt tema, som jag tror hade funkat på en Blue Note-platta på 60-talet. Tredje spåret, som heter Fragments precis som hela albumet, är verkligen musikaliska fragment som hålls ihop av två elbasar med mycket distorsion. Tungt och med en hel del rock i bagaget. Sedan lite lugnare återhämtning, fortfarande med elbasar, i ett spår som kallas Blood. Beskriven så här kan musiken verka lite spretig, men jag tycker inte den är det. Jon Rune Strøm, som skrivit all musik utom den inledande folkmelodin, håller ihop alltsammans på ett mycket fint sätt. Strukturerad och stark musik, samtidigt med stor frihet för alla musiker i kvintetten!

Jan Strand

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(51323) [2]=> int(54731) [3]=> int(54566) [4]=> int(50803) [5]=> int(54541) [6]=> int(54639) [7]=> int(54382) [8]=> int(54790) [9]=> int(54715) [10]=> int(54707) [11]=> int(54787) }