JONASKULLHAMMARQUARTET

JONAS KULLHAMMAR QUARTET Låt det vara

JONASKULLHAMMARQUARTET
Recenserad i OJ 5-13

 

JONAS KULLHAMMAR QUARTET
Låt det vara

Älvsalavals – Allting kan gå itu – Domedagen – KBT – Julaftonsfan – Födelsedagen – Låt det vara

Moserobie MMPCD086/Plugged
Jonas Kullhammar ts, Torbjörn Gulz p, Torbjörn Zetterberg b, Jonas Holgersson dr.
Gäster: Goran Kajfes kornett, Susana Santos Silva tp, Mats Äleklint tr, Per ”Ruskträsk” Johansson as, Janne Kullhammar dr, Per-Olav Moritz tamtam.
Insp 18–19 december 2012

Betyg 3: •••

Beatles sista lp var Let it be: inte något av bandets främsta album. Det var dags att tacka för sig och göra något annat. Jonas Kullhammar Quartet leker med Beatles-albumets design på sin Låt det vara, men tyvärr påminner albumet också om föregångarnas i det vacklande konstnärliga resultatet.

Men det slutar på topp: titellåten på denna tack- och farvälföreställning är som en triumfmarsch. Och på den förvandlas kvartetten med gästers hjälp till ett litet storband, och man piskar på musiken, den tvekar aldrig, tar plats, bullrar på – och är underbar.

Men kanske säger detta just också att det är tid att sluta, tid att göra något annat: det är när kvartettens format och därmed formspråk förändras som något sätts på spel.

Låt det vara är en fin skiva, musiken spelas av synnerligen kompetenta musiker som kan det valda formspråket. Men där finns också problemet: formspråket är så starkt i sig, så väletablerat, att musiken riskerar att bli en pastisch, snarare än föra in något nytt i koden – och det som ska vara ett distinkt personligt yttrande blir bara till genrens stil. Pastischkaraktären understryks också av att man valt en sextiotalistisk ljudbild, stor, skrymmande – men utan detaljskärpa.

De snabbare låtarna fungerar bäst. Kullhammar själv glänser när bandet utövar KBT, men helhetsintrycket dras ner av ett par anonyma ballader, där bandet inte riktigt upprätthåller spänningen i musiken. Men titellåten ensam är värd inköpspriset.

Och ett varmt tack ska bandet nu ha när man låter det vara: man har varit ett väldigt viktigt inslag på den svenska jazzscenen. Och vi hoppas ju på återseenden och – lyssnanden i nya former!

Ulf Olsson

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54746) [1]=> int(50803) [2]=> int(51323) [3]=> int(54639) [4]=> int(54731) [5]=> int(54707) [6]=> int(54541) [7]=> int(54715) [8]=> int(54329) [9]=> int(54735) [10]=> int(54566) [11]=> int(54382) }