Jonas Kullhammar & The New Kids on the Rock: Jonas Kullhammar & The New Kids on the Rock

kullhammar_newkids

Moserobie MMPLP104 / Tid: 40 min.
Jonas Kullhammar ts braithophone, Johan Graden p, Vilhelm Bromander b, Konrad Agnas dr. Insp i Stockholm 2015

Under många år hade Jonas Kullhammar en kvartett (Torbjörn Gulz, Torbjörn Zetterberg och Jonas Holgersson) som närmast blev en institution i svenskt jazzliv. En så småningom så väl samspelad grupp att den till slut kanske till och med blev lite för samspelt?

Här har Kullhammar i alla fall lierat sig med en trio unga musiker, eller är det kanske tvärtom? Killarna på klippan som bjudit in Kullhammar? Det är ändå Vilhelm Bromander som skrivit merparten av musiken på denna limiterade LP. Johan Graden har komponerat ett nummer och Kullhammar har skrivit avslutande Brittas Bounce, en häftig jamsession-rökare. Ett litet avsteg från övrig musik som är mera komplex och gränsutforskande. Och även om jag tycker att Kullhammars spel med tiden blev mer öppet och fritt även i den klassiska kvartetten, så är hans solon mer oförutsägbara i denna nya omgivning.

New Kids-trion må vara yngre, men alla är ändå erfarna. Johan Graden spelar mycket och intensivt och vågar pröva oväntade spelidéer. Mycket roligt att höra! Vilhelm Bromander visar sig vara duktig på att skriva spelbara låtar, förutom att han är duktig basist. Och Konrad Agnas tycks för närvarande spela med ”alla”. Det är bara att hoppas att han kan bevara sitt goda humör och fantasifulla spel, utan att tänja på sin förmåga allt för mycket. Så det är bara att se framtiden an med tillförsikt och dessutom kommer väl Jonas Kullhammar att fortsätta att hitta nya roliga projekt, förutom de som redan pågår!

Fint album från denna kvartett, som endast finns på vinyl.

Jan Strand

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54787) [2]=> int(54880) [3]=> int(51323) [4]=> int(55149) [5]=> int(50803) [6]=> int(54566) [7]=> int(54382) [8]=> int(54968) [9]=> int(54731) [10]=> int(54790) }