JuliaHulsmannQuartetInFullView

JULIA HÜLSMANN QUARTEt In full view

JuliaHulsmannQuartetInFullView

Recenserad i OJ 3-13

 

JULIA HÜLSMANN QUARTEt
In full view

Quicksilver – Dunkel – Gleim – Forever old – Spiel – Richtung osten – The water – Forgotten poetry – Dedication – Snow, melting – Meander – In full view – Nana

ECM/Naxos 2306 3717777/tid 69:49 min
Julia Hülsmann p, Tom Arthurs tp flh,
Marc Muellbauer b, Heinrich Köbberling dr.
Insp i Oslo juni 2012.

   Betyg 5: •••••

Julia Hülsmanns kvartett bjuder på lågmäld, intelligent musik, som landar i kategorin kammarjazz med tydliga klassiska inslag och där stänk av fri improvisationsmusik skymtar fram. Formen är stram med långa, hårt arrangerade partier mellan vilka luft och utrymme ges för fritänkande och skapande utflykter.

Musiken är hälsosamt befriad från schabloner. Det bestående intrycket är att tonerna som strömmar mot lyssnaren har kommit till i ett närvarande nu. ”Fraslådan” förblir oöppnad, och resultatet är levande musik till brädden fylld med innehåll.

Det mesta är eget material där huvudtemat med få undantag vävs samman med arrangemangsstrukturen, vilket ibland gör gränsen mellan dessa båda komponenter flytande. Flera nummer utgår från en plattform där kontrabasen och pianobasen arbetar unisont och breder ut ett återkommande mönster av toner, och Muellbauers kontrabas är så ren och så vacker (som en porlande vårbäck) och dubbleringen med pianobasen ger musiken särskild stramhet och pregnans.

Köbberlings cymbaler lägger ut skira slöjor (som Jon Christensen en gång gjorde i Bobo Stensons trio) för Arthurs trumpet att luta sig mot, och trumpeten klingar sval och skön mot skirhet och stramhet (stundtals med närhet till Lasse Färnlöf, sordinerad med länkar till Miles).

Och Julia Hülsmann själv binder samman och accentuerar. Det här är musiker som uppvisar stor skicklighet på sina instrument och dessutom ett synnerligen gott musikaliskt omdöme. Lejonparten av cdns nästan 70 minuter ägnas åt levande samspel där initiativet hela tiden skiftar.       

In full view är ingen lättlyssnad skiva. Den avkräver lyssnaren full uppmärksamhet och en absolut fredad lyssnarsituation, men för den som är beredd att engagera sig och för en stund stänga av vardagens brus blir musiken en källa till vederkvickelse och återhämtning. Det är bara att lyfta på hatten och njuta av ett riktigt imponerande hantverk och ett utomordentligt musikaliskt innehåll.

Leif Linnskog

Annonser
Annonser
array(13) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54735) [2]=> int(54566) [3]=> int(54787) [4]=> int(54878) [5]=> int(54639) [6]=> int(54715) [7]=> int(51323) [8]=> int(54880) [9]=> int(54731) [10]=> int(54382) [11]=> int(54968) [12]=> int(54790) }