JUREPUKLAbstractSociety

JURE PUKL Abstract society

JUREPUKLAbstractSociety

Recenserad i OJ 6-12

 

JURE PUKL
Abstract society

Circle mind – Waterfalls – Abstract society – Random logic – Intermission: Sir Dracula – O.M. – The force – Sequence II – The mind and the soul – 7 Up ( aka Trio joy )
Storyville CD1014274/Plugged/tid  59:41 min
Jure Pukl ts, ss, Vijay Iyer p, Joe Sanders b, Damión Reid dr.
Insp i Brooklyn USA den 11 May 2011
Betyg 2 ••

Saxofonisten Jure Pukl kommer ursprungligen från Slovenien och som så många andra europeiska musiker omger han sig med musiker från USA. Här medverkar bl a pianisten Vijay Iyer.

Det här är en friformprodukt som inte imponerar nämnvärt på mig, redan i inledande Circle mind ringer tråkighetsklockorna. Pipigt, ointressant och oengagerat sopransaxspel gör att jag redan nu får lust att stänga av cd-spelaren.

Jag är kanske lite orättvis för det finns ett och annat korn här, t ex Abstract society där Pukls sopran möter Sanders stråkbas med inte så tokigt resultat. Bästa spår är dock The mind and the soul som påminner en del om Ornette Colemans Lorraine. Vilket visar att det inte är så fel med åtminstone en antydan till melodi.

Jag har förut några gånger uttryckt att fri jazz av det här slaget vinner på att utföras inför publik. Kännbar eller hörbar kommunikation ökar absolut genomslagskraften. Så hade säkert varit fallet också för Abstract society. Men som det nu är den här plattan förfärande
tunn.

Stig Linderoth

Annonser
Annonser