karinhammareveryday.jpg

KARIN HAMMAR – Everyday Magic

karinhammareveryday.jpg

 

Recenserad i OJ 6-09

Karin Hammar Quartet
Everyday magic

Everyday magic – Jumping the gun – Chris-crossed – Only time will tell – Holy Pony – Fragments – Haunted – Signature – Pyssling – Out of reach.

Skip Records SKP 9091/Border, tid 61 min

Karin Hammar tb, Jonas Östholm p, Tony Overwater b, Anders Kjellberg dr. Insp i Örebro 5 februari 2009.
Betyg: 3 

•••
Det här är det första cd-exemplaret med musik av Karin Hammar och hennes nya kvartett. Och likt så många andra svenska musikanter har Karin Hammar och gruppen fångats upp av ett tyskt skivbolag. Utan att vara alltför mångordig om detta kan dock konstateras att förhållandet måste väl generera mer arbetstillfällen för svenska musiker utomlands?

Den här gruppen är en intressant uppenbarelse. Karin själv har en fast och fyllig ton med ett lätt vibrato. Ett spelsätt som för tankarna kring de moderna trombonisternas spelsätt under 1950-talet och därefter. Det finns en mognad i spelet, en eftertänksamhet som även bjuder element av swing och rytm. Men också i kontrast en mystik och ett berättande som om vore det den egna rösten som kommer till tals! Utan att vara alltför hårdhänt i omdöme måste nog konstateras att en verklig tillgång är Jonas Östholms distinkta pianospel. Hans tonspråk är rikt och omväxlande. Ett spel som är både drivande och understödjande. Ett varierat och lyhört klaviaturspel med spännande nyanser och spänstiga rytmer.

Holländske basisten Tony Owerwater ansluter väl till gruppen. Han har fint handlag och spelar lätt, följsamt och stödjande. Anders Kjellberg använder sina kunskaper och erfarenheter på bästa sätt. Hans spel på trummor och cymbaler är elastiskt och medlevande. Inprickningar och cymbalspelet landar eftersinnande på exakt rätt ställe. Det framgår inte av albuminformationen vem som har komponerat vad, men troligen är alla numren komponerade av Karin Hammar själv.

Det här är bra svensk musik väl värd att vända öronen till!

Annonser
Annonser