Karin Hammar Fab 4

Karin Hammar Fab 4

Strings Attached

Prophone (Naxos)

Karin Hammar tb, Andreas Hourdakis g, Niklas Fernqvist b, Fredrik Rundqvist tr, Hanna Helgegren, Karin Liljenberg, Jill Johansson, Anna Wallgren, Olivier Ker Ourio hca. Insp. Nilento Studios Göteborg 2020.

Vilken relation har du till munspel, eller harmonika som man väljer att kalla det här? Frågan är lite avgörande, för det är ett instrument som lätt tar överhand och sätter sin prägel lite för mycket på låtarna enligt min personliga smak. Och det är kanske mina bristande kunskaper om munspelare, jag tänker först på namn som Toots Thielemans, Stevie Wonder och Bob Dylan, som gör att just så disparata namn och genrer kommer upp.

Den Parisboende munspelaren Olivier Ker Ourio beskrivs som en gigant inom jazzgenren och är med här på Karin Hammars kvartetts tredje album på fem av spåren. Och jag är lite tveksam efter de första lyssningarna ska erkännas. Men det växer och Karin Hammars fina varma lugna ton matchar Olivier Ker Ourio bra och han är inte med på alla av de nio originalkompositionerna av Karin Hammar.

Då är det enklare att ta till sig spåren med den svenska stråkkvartetten The Fab Stringz, som är formad exklusivt för det här projektet, med namn som ses i symfoniorkestrar och bakom artister som Orup och Björn Skifs bland annat.

Gillar idén med en kvartett med den ovanliga sättningen trombon, bas, gitarr och trummor. Lägg till stråkkvartetten och en munspelsvirtuos och det hela blir till sist ett både djärvt och spännande projekt som landar på fötterna. Det är filmisk, melankoliskt och faktiskt i sina stunder Frank Zappa-inspirerat. Och inte minst med utomordentliga melodier och skickliga solister.

Anders Sundin

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54746) [2]=> int(51323) [3]=> int(54329) [4]=> int(54541) [5]=> int(54707) [6]=> int(54566) [7]=> int(54735) [8]=> int(54731) [9]=> int(54382) [10]=> int(54715) [11]=> int(50803) }