kenvandermarkresonance.jpg

KEN VANDERMARK: Resonance

kenvandermarkresonance.jpg

Recenserad i OJ 1-10

Ken Vandermark
Resonance

Cd1-8: 39 enbart numrerade stycken
Cd A: Landshaft – Counterprint
Cd B: Off/Set – The number 44

NotTwo Records MW 830-2/via nottwo.com, total speltid: drygt 9 tim på 10 cd.

Magnus Broo tp, Steve Swell tb, Per-Åke Holmlander tu, Dave Rempis ts as, Mikolaj Trzaska as bcl, Ken Vandermark ts bars cl, Yuriy Yaremchuk ts ss cl, Mark Tokar b, Tim Daisy dr, Michael Zerang dr perc.

Insp live i Krakow, Polen 12-18 nov 2007.

••••

I OJ 3-2009 recenserade jag en lp-skiva med precis samma grupp som ovan (NotTwo MW 800-1). Fast då inspelad i Lviv, Ukraina den 17 november, vilket var en lördag. Den uppmärksamme ser att den sista konserten i föreliggande 10 cd-box spelades in dagen efter, söndagen den 18 nov.
Förklaringen är att den amerikanske saxofonisten Ken Vandermark erbjöds möjlighet att arbeta två veckor i Krakow. Den första för att komponera musik och den andra för att repetera med sin internationella grupp av musiker. Regimen var sträng! Klockan tio på förmiddagen måndagen den 12 nov började man repetera och därefter spelade varierande tillfälliga grupper ur ovanstående ”pool” flera set på jazzklubben Alchemia på kvällen. Samma program ända till fredagen. Tidigt lördag morgon reste man sedan per buss till Ukraina, spelade den konsert som nämns ovan för att tidigt söndag morgon resa åter till Krakow för ny konsert på kvällen.

 I den mycket snyggt producerade cd-boxen finns textblad med intervju med varje musiker. Magnus Broo beskriver hela veckan som fysiskt och mentalt ansträngande men samtidigt mycket rolig! Ett omdöme som samtliga musiker instämmer i.

Tanken med de dagliga spelningarna med blandade uppställningar var att alla musikerna skulle lära känna varandras spelsätt och musikaliska uttryck.
Detta får man alltså följa i de inledande 8 cd-skivorna där all musik är fritt improviserad. Ett intressant arbetssätt och ofta spännande att följa hur musiken förändras och utvecklas. Repetitionerna med hela ensemblen var också helt öppna för den som ville följa den processen också. Detta finns dock inte med i det inspelade, vilket väl är tur. Redan de tio cd som boxen innehåller är ganska mastig lyssning! Visserligen kan man ju göra slumpmässiga nedslag i cd 1-8, men lite av vitsen är ju att höra utvecklingen fram till de avslutande konserterna.

Den musik Vandermark skrev och arrangerade under sin första vecka har en tydlig struktur till skillnad från övrigt material som alltså är helt fritt. Kul att läsa de olika musikernas uppfattning av den komponerade musiken. Steve Swell tycker att arren påminner om klassiska storbands-diton, medan Vandermark själv ser det hela som rätt lösligt hopsatt. Mot detta talar att t ex de två kompositionerna på cd B som också spelades i Ukraina och finns på tidigare nämnda lp, är nästan exakt lika långa i båda versionerna.

Fin musik är det dock, med en massa hörvärda soloinsatser. Och man behöver inte vara särskilt ”blågul” för att tycka att Magnus Broo är en sjuhelsikes trumpetare!

Boxen kan beställas via nottwo.com och kostar cirka $120. Med frakt runt 900 sek vilket får anses vara prisvärt för så mycket dramatisk musik.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(51323) [2]=> int(54731) [3]=> int(54735) [4]=> int(54707) [5]=> int(54566) [6]=> int(54541) [7]=> int(54382) [8]=> int(54790) [9]=> int(54639) [10]=> int(54715) [11]=> int(50803) }