Klas Lindquist Nonet: Lift Off

Phono Suecia / PSCD 179/ tid 55 min
Klas Lindquist alt, sop, clar, Robert Normark ten, fl, Fredrik Lindborg bar, cl, bascl, Karl Olandersson trp, flh, Nils Janson trp, Magnus Wiklund trb, Petter Carlsson, p, Kenji Rabson, ack b, Daniel Fredriksson, dr. Insp 24–26 september 2007 i Stockholm

Simsalabim – Suite for Nonet (Coolin´, Warm, Hot), – Waltz Now – Buffy – Sweet like you – All Systems go

Klas Lindquist, saxofonist, klarinettist, kompositör och arrangör, ursprungligen från Mölndal, håller på att etablera sig som en av de mest spännande unga jazzmusikerna i vårt land. Han har fått flera fina priser och vunnit en europeisk kompositionstävling. Han har stor kärlek till traditionen (Charlie Parker med flera), men moderniserar och experimenterar. Den här plattan innehåller enbart egen komponerad musik där traditionen möter förnyelsen. Musiken är melodiös, klangen fyllig och arrangemangen läckra. Klas skriver musik med glöd och stämning, styckena är ett slags berättelser i toner. Det är vackert, men aldrig sentimentalt, idérikedomen stor.

Nonetten låter stundtals som ett storband, ännu ett prov på Klas utsökta arrangeringskonst. Bandet innehåller många av den nya generationen svenska jazzmusiker som saxofonisten Fredrik Lindborg, trumpetaren Karl Olandersson och andra. Klas låter sina musikanter blomma ut i spännande improviserade solon med Klas själv i förgrunden, dels på altsax, dels klarinett. Han är verkligen en arvtagare till Dompan. Och i Sweet like you övertygar han med sitt lyriska klarinettspel, med en ton som för åhöraren att tänka på både Arne Domnerus och Putte Wickman. Trots likheterna finns det också stor personlighet och egensinne i hans spel och ton. Lift off gör lyssnaren glad och engagerad.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser