kristerAndersson

KRISTER ANDERSSON QUARTET: Live

kristerAndersson
Recenserad i OJ 6-10

KRISTER ANDERSSON QUARTET
Live

You stepped out of a dream – Ups and downs – For all we know – Toetail moon – Configuration – Sometime ago – Serenity – My one and only love

Do Music Records DMRCD 008 / tid 74 min

Krister Andersson ts cl, Bo Skuba p, Filip Augustsson b, Ali Djeridi dr.
Insp  i Sandviken på Bistro Oden  9 april 2010

••••

En av de mest basala och självutlämnande formerna för jazzmusik måste väl ändå vara den klassiska kvartetten bestående av tenorsax och komp. Placera den dessutom i intim klubbmiljö och du har inte mycket övrigt att önska. Förutsatt förstås att musikerna vet vad dom sysslar med.

Ett utmärkt exempel på vad jag menar är tenoristen Krister Anderssons kvartett som alltså definitivt vet vad dom håller på med. Krister är märkvärdigt lite omtalad genom åren trots att han är lika rolig att lyssna på som t ex instrumentkollegan Bernt Rosengren som säkert inspirerat Andersson. Och det skulle förvåna mig om inte Andersson också inspirerat Rosengren.

På tal om influenser så är väl den nutida saxofonist inte född som inte har lite Coltrane eller kanske lite Dexter Gordon i bagaget. Krister Andersson har en ton som ibland påminner om Coltrane och han fraserar och citerar bitvis som Dexter. Allt detta naturligtvis sagt för att ni skall få en hum om hur bra den här plattan faktiskt är.
Låtvalet denna kväll i Sandviken är några outslitliga standards, ett par nummer skrivna av saxofonistkollegorna Jerry Dodgion respektive Joe Henderson och pianisten Skubas Ups and downs.

Lägg därtill bandledare Anderssons halsbrytande klarinettfeature Configuration och ni har en genomtänkt, riktigt bra och omväxlande kompott. Andersson spelar genomgående strålande både på tenorsax och klarinett. Hans klarinettspel var för mig en verklig överraskning. Filip Augustsson har en stor och härlig ton i sin bas och är tillsammans med Krister den mest hörvärda i gruppen. Skubas spelar oftast flyhänt men också med eftertanke.

Jag gillar den här generösa skivan. Den påminner mig om de många kvartettinspelningar som Dexter Gordon gjorde i Danmark på sin tid. Om denne recensent själv får välja så rattar Krister Andersson snart turnébussen söderut.

Lyssna nu på avslutande och svidande vackra My one and only love och jag tror ni håller med mig.

Stig Linderoth

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54968) [1]=> int(54790) [2]=> int(54735) [3]=> int(54566) [4]=> int(54880) [5]=> int(50803) [6]=> int(54731) [7]=> int(55149) [8]=> int(54787) [9]=> int(54382) [10]=> int(51323) }