Kristin Amparo: A Dream

kristinamparo

Stockholm Jazz Records / Plugged / Tid: 36 min.
Kristin Amparo voc, Robert Mehmet Ikiz dr, Niklas Wennström b, Joel Lyssirades p. Insp. Pork Sausage Studio, Stockholm nov 2015.

Den Stockholmsbaserade, i Columbia födda 32-åriga sångerskan och låtskrivaren Kristin Amparo har hörts och setts i oräkneliga sammanhang. Ledigt har hon rört sig mellan genrer som soul, afrobeat, hiphop och pop – hon medverkade till och med i förra årets melodifestival. År 2009 valdes hon till Alice Babs-stipendiat och i julas turnerade hon land och rike runt med ett hyllningsprojekt till Frank Sinatra som skulle ha fyllt 100 år.

Amparo har hörts mer sällan i jazzigare sammanhang men nu begår hon sin debut i eget namn med det renodlade jazzalbumet A Dream. Skivan spelades in live i studio under två dagar och ges nu ut på Robert Mehmet Ikiz bolag Stockholm Jazz Records. Tidigare har Amparo bara släppt en ep. Med sig på plattan har hon en trio med Robert Mehmet Ikiz på trummor – han står också som producent tillsammans med sångerskan – Niklas Wennström på bas och Joel Lyssarides på piano. Klassiska jazzstandards av Duke Ellington, Billie Holiday och Jimmy Van Heusen tolkas men även kompostioner av Lars Jansson/Marie Winald Karlström och Edu Lobo/Lani Hall.

Kristin Amparo besitter en skolad, fyllig, uttrycksfull stämma som fungerar lika klockrent i de högre oktavskikten som i de lägre. Hennes frasering är imponerande, överlag känns hon mycket säker, hon utstrålar stort självförtroende och är hela tiden väldigt närvarande och högst personlig i sitt uttryck. Hon balanserar en chosefri, rättfram attityd med pondus i sin roll som vokalist. Ikiz, Wennströms och Lyssarides diskreta ackompanjemang är tätt, intimt och läckert utan större åthävor och det smälter in perfekt med Amparos avskalade röst. Hon låter lika mycket blues som soul, en skön mix av Etta James, Nina Simone och Chaka Khan om man så vill.

Repeatknappen landar ofta på albumets andra spår, den soulmättade versionen av Ellingtons In a sentimental mood. Tolkningen är en riktig pärla som ytterligare tydliggör sångerskans känsla för timing och frasering. Andra highlights är en magnifik tolkning av Jimmy Webbs ballad The Moon’s A Harsh Mistress och Lars Janssons & Marie Winfald Karlströms skira Compassion där Amparo sjunger med bravur på svenska.

A Dream är ett naket, naturligt och väldigt övertygande debutalbum. Det ska bli mycket intressant att följa Amparo, oavsett vilken musikalisk inriktning hon väljer härnäst. Att hon har mycket mer att ge med sin omfångsrika röst, det är jag övertygad om!

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser