Kurt Järnberg Quintet: Down Memory Lane vol. 3 – The Power Package

kurtpowerpackage

Riverside Jazz Label 2169 / www.riverside-records.se / Tid: 80+80 min.
Ruth Åsenlund Järnberg vo; Kurt Järnberg tb; Wolf Johansson bars; Reidar Knudsen p; Ulf Magnusson b; Leif ”Gus” Dahlberg + ett stort antal musiker som medverkar vid olika tillfällen. En detaljerad förteckning finns i CD:ns booklet. Liveinspelningar 1976-1981.

Trombonisten, komponisten och bandledaren Kurt Järnberg har varit aktiv inom jazzen sedan tidigt 50-tal. Mest känd är han kanske för sitt eget storband som han startade på 60-talet samt från andra storbandssammanhang, både på hemmaplan och tidigt även internationellt. Ändå är han skamligt nog ganska okänd för de flesta jazzvänner idag!

På två fullmatade CD-skivor dokumenterar han här sin kvintett som var aktiv mellan 1976 och 1981 och som även återuppstod några år under 80-talets senare del. Den fasta kärnan bestod av, förutom Järnberg själv, barytonsaxofonisten Wolf Johansson och sångerskan Ruth Åsenlund Järnberg tillika Järnbergs fru. Hela kvintetten medverkar dock på merparten av inspelningarna och pianisten Reidar Knudsen och trumslagaren Leif ”Gus” Dahlberg måste särskilt framhållas som mycket fina musiker!
Ruth Åsenlund Järnberg är en personlig sångerska och hon medverkar på åtta nummer och bland flera gör hon en mycket fin tolkning av Torgny Björks I folkviseton med text av Nils Ferlin.
Järnberg spelar med pondus och pregnans på ett oförblommerat sätt, som verkligen tilltalar mig. Hans ton är stor. Han ”tolkar” inte bara de låtar han spelar, han ”är” fullt ut den musik han framför! Materialet består av välkända jazzstandards och Järnbergs egna kompositioner, där jag särskilt har fastnat för de medryckande och uttrycksfulla Project 3 och Lyran.
Johansson spelar en märgfull och härligt fyllig barytonsax som är en stor glädje att höra.
Stilistiskt är musiken rotad i bop-traditionen. Här finns hardbop och souljazz, men också den äldre jazztraditionen och blues. Helt enkelt den musik som Järnberg växte upp med och var en del av under 50- och 60-talen.

Det här är själfull, okonstlad och rättfram jazzmusik som går direkt in och värmer i hjärteroten!

Roger Bergner

Annonser

Ett svar

  1. Kurt Jernberg är som ett skyggt skosrå, som inte gärna framhäver sig eller ens visar sig för människor, speciellt inte för dom som inte tror på dessa spännande varelser. Vi som ändå gör det, har njutit av Kurts mästerliga musikantskap i många många decennier. Det var med stolthet som jag presenterade i radion många av de undanskymda goda jazzmusikerna i Sverige, som av olika anledningar valt att bosätta sig utanför allfarsvägarna, bortom storstäderna. Programmet hette ”Buss på jazzen” i P3. Kurt Jernberg fanns i min inspelningsplan bland dom som jag tyvärr inte hann med innan jag slutade med programmet. Jag hade tänkt ge lyssnarna en upplevelse av en svensk jazzmusiker som i sitt spel bl a ’talar’ jazzens språk med amerikansk accent utan brytning på sin trombon eller trumpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54731) [2]=> int(50803) [3]=> int(54329) [4]=> int(54746) [5]=> int(54639) [6]=> int(54715) [7]=> int(54707) [8]=> int(54541) [9]=> int(54382) [10]=> int(54566) [11]=> int(54735) }