Labfield: Bucket of songs

 

 

 

 

 

 

 

Labfield

Bucket of songs

(Hubro 2543 / www.hubromusic.com / Tid: 38 min.)

David Stackenäs g, Ingar Zach perc, Giuseppi Ielasi g, electronics, Mariam Wallentin. Inspelad i Stockholm i oktober 2009 och i Madrid mars 2011 och januari 2013. Sången inspelad i Berlin i juli 2013.

Vad som tidigare var en duo med den svenske gitarristen David Stackenäs och den norske slagverkaren Ingar Zach har här blivit en trio med den italienske gitarristen och elektronisten Giuseppi Ielasi. På några spår även en kvartett när den eftertraktade Mariam Wallentin är med på improviserad sång. På denna gruppens tredje skiva mynnar den improviserade musiken ut i en skiftande flora, från små fina experimentella bagateller till sånger med återkommande melodier.

Den mörka koncentrerade stämningen bryts då och då upp av David Stackenäs gitarr som plockar toner med hans karaktäristiska fingerspel. Ska man prata genre befinner sig de flesta låtarna i ett välfyllt musikaliskt ingenmansland. Det improviserade utförandet på gitarrer har drag av americana, slagverken ger förnimmelser av indiska ragor med sin vibrerande och utdragna karaktär och elektroniken växlar mellan strödda punktinsatser och hållna klanger. Med Bucket of songs går Labfield ändå in i en mer rock- och poporienterad musik, inte minst på låten Members crossed med Mariam Wallentin på sång. Men hon kommer mer till sin rätt på de två andra låtarna hon sjunger, på den långsamt utdragna och stämningsfulla Last passacaglia och på Page 55 där hon mörkt sjunger om ben, kött, luft och fukt.

Ingar Zach sätter som vanligt prägel. I början av förra decenniet utvecklad han ett mycket horisontellt sätt att spela sina slagverk. Ur skinn och metall spred sig långa vibrerande klanger, långt borta från den vanligtvis rytmbaserade rollen som slagverkare brukar ta på sig. På Bucket of songs nyttjar han båda delarna på ett lyckat sätt, möjligen för att hitta ett mer rock-influerat sound. 

Magnus Nygren

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54353) [2]=> int(54382) [3]=> int(54305) [4]=> int(54541) [5]=> int(54209) [6]=> int(54329) [7]=> int(54013) [8]=> int(50803) [9]=> int(54325) }