Lasse Färnlöf and his Orchestra: The Chameleon

Lasse Färnlöf and his Orchestra

Parlophone 5054196-9031-1-4 LP / Tid: 33 min.
Lars Färnlöf tp, vo, Bernt Rosengren fl, ts, Lasse Bagge org, Bobo Stenson p, Rune Gustafsson g, Palle Danielsson b, Rune Carlsson dr, Jyoti Shirodkar sitar, Bertil Färnlöf, Yngve Sandström fl, Bengt-Erik Olsson, Gunnar Wennberg, Sven-Åke Landström frh, Monica Nielsen vo. Tillkommer stråkar samt en okänd bs och en ob. Insp. 5-7 november 1969.

Det här är musiken som förekom i Torbjörn Axelmans film Kameleonterna från 1969. Trumpetaren, kompositören och arrangören Lasse Färnlöf har skrivit all musik, utom sångnumret Human and Chameleon med Monica Nielsen, som är musik av Georges Brassens till en underfundig text av Lars Forssell. Det är också det nummer som mest avviker från den musikaliska helheten. Färnlöfs musik är högst personlig. Hans souljazzmättade sound är hans eget, som trots jazzens internationella språk alltid tycks vila på en solid svensk grund. Hans förtjänster som kompositör kom inte minst till uttryck i Staffan Abeleens framstående kvintett under 60-talet. Musiken på The Chameleon är långt mer än bara ett “soundtrack” till en film och står helt för sig själv och det är framför allt den långa låten Birthcry, som upptar hela b-sidan, som gör denna skiva till ett måste, med ett fint ensemblespel och fina solon av: Rune Gustafsson, Bernt Rosengren, Lasse Färnlöf, Bobo Stenson och Palle Danielsson. Rosengrens tenorsaxsolo är helt lysande! A-sidan inleds ganska tidstypiskt med sitarspel och titellåten, liksom Bertil Boström och The Party, som är samma tema som i det långa numret, är alla suggestiva och spirituella kompositioner med uttrycksfulla solon, som fångar ens öron och gör en väl till mods.

Denna välkomna återutgivning på vinyl släpptes lagom till Record Store Day i år, men kom ursprungligen ut på RCA/Victor 1970. Färnlöfs musik lever i högsta grad och har en originalitet som gör honom till en våra främsta jazzkompositörer.

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser