Lina Nyberg – The Show


Recension från OJ 4  – 2009

I höstas realiserade Lina Nyberg ett scenprojekt på Teaterstudio Lederman i Stockholm, där flera av scenkonstens möjligheter utnyttjades, inte bara musik. Ett försök utanför det vanliga.
Ännu roligare att inspelningen som gjordes den 25 november blev så bra. Tidigare försök av Lina att visa sig i helbild har inte varit helt övertygande men här har de disparata elementen uppgått i en enhet. Det är bara att ta av sig mössan och tacka.
Det mjuka finns kvar i hennes röst men hennes kraftfulla alt breder också ut sig magistralt ibland, nästan brutalt som i Yokohama, med smak av Brecht.
Josef Kallerdahls bas låter nästan som Palle Danielssons (vilket är en komplimang) och Peter Danemo är alltid angenäm att möta.
Cecilia Perssons framåtlutade figurer på pianot gläder mig kanske mest genom att hon lyckas få liv i de brutna treklangerna, som i ouvertyren Cavaletti och de två interludierna. (Cavaletti betyder närmast ett hjälpmedel för att träna unghästar, om det också har den betydelsen här vet jag inte, men det skulle kunna vara så). Och litet av en unghäst finns inuti Cecilia.
En invändning har jag – Interlude: Halvhalt. Även boogie-woogie har en själ och är inte bara ett upprepat basmönster, som här av typ Gamle Svarten. Där har tydligen inte Cavaletti fungerat.
Skivan är en dokumentation av en föreställning. Det innebär att dynamiken  och dramatiken följer föreställningen, inte nödvändigtvis som i en vanlig musikinspelning.
Lerner och Loewes avslutningssång I’ve grown accustomed to her face (från Pygmalion med Higgins och Eliza) utan annat ackompanjemang än skrap och knaster blir en slutpåminnelse om allvaret i det hela.

Ouvertyr: Cavaletti – Where did they go – Say it isn’t so – Yokohama – One little step – Interlude: open rein – I’m a Fish – Medley: Jamaica
Farewell – Sailor song – Interlude: Halvhalt –
I’ve grown accustomed to her face
Moserobie Music Production 2009/tid 46 min
Lina Nyberg vo, Cecilia Persson p, Josef Kallerdahl b, Peter Danemo dr. Gäster på spår 8: Mattias Ståhl vib, Nils Berg bcl. Insp 25 nov 2008 i Teaterstudio Lederman i Stockholm.  Nr 7 insp på SAMI, Stockholm.

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54735) [1]=> int(55149) [2]=> int(54382) [3]=> int(54787) [4]=> int(54566) [5]=> int(54968) [6]=> int(54731) [7]=> int(54880) [8]=> int(50803) [9]=> int(54790) [10]=> int(51323) }