Lisa Grotherus: Dekontee

DO Music Records (Border)
Lisa Grotherus cl, bcl, voc, Milton Öhrström p, org, Lisa Långbacka acc, Oskar Schönning b, Konrad Agnas dr. Insp. Studio Rymden, Stockholm 2018.

Dekontee är namnet på klarinettisten och sångerskan Lisa Grotherus debutalbum, men också det smeknamn som hon fick under sin tid i Liberia. Det är hennes personliga erfarenheter, från det hårt drabbade landet i Västafrika, som utgör ett emotionellt narrativ till de färgstarka kompositionerna, snarare än att musiken inspirerats av folkmusik därifrån. Grotherus har skrivit allt material och det är en varierad musik i olika stämningslägen, ljusa och mörka, inom ramen för det som ryms i begreppet jazz. Men här finns också ett gränsöverskridande, ett närmande till folkmusiken och vispopen, som i Nu och nu med text av Barbro Lindgren, där vi också hör Grotherus sjunga, liksom i Hemåt hem till egen text. Dramatisk är musiken inledningsvis i Till slut, lite frijazz, ett av mina favoritspår. Som klarinettist har Grotherus en fin ton, över hela registret på basklarinetten och på den vanliga för hon ibland tankarna till den mästerliga Jimmy Giuffre. I den vackra Stari most förenas basklarinetten med Lisa Långbackas fina accordionspel. Det ”mörka” kommer till uttryck i den fragmentariska, konstmusikaliska och något ångestmättade Intro. Med sig på skivan har Grotherus ypperliga musiker, förutom nämnda Långbacka, Milton Öhrström, Oskar Schönning och Konrad Agnas. Dekontee, som betyder ”allt har sin tid” är en skiva att klara av höstmörkret med, men också ett övertygande bevis på att det ”vackra” är mycket större och mäktigare än det fula och onda i världen, något som Grotherus också har fått erfara!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54707) [1]=> int(54790) [2]=> int(54639) [3]=> int(54731) [4]=> int(54787) [5]=> int(51323) [6]=> int(54735) [7]=> int(54541) [8]=> int(50803) [9]=> int(54715) [10]=> int(54566) [11]=> int(54382) }