LundinDanemoKvintettNat

LUNDIN / DANEMO KVINTETT Nat

LundinDanemoKvintettNat
Recenserad i OJ 4-11

 

LUNDIN/DANEMO KVINTETT
Nat

Ut på bryggan – Hidden inside – Calm – Flygtningen – Lovely – Jazz-jazz – From the book of love – Whistle stop café – Miller-Miller – Sang – Krystal

Kopasectic productions Kopacd 035/tid 56 min

Jan Allan tp, Fredrik Lundin ts flj bflj, Jonas Östholm p, Christian Spering b, Peter Danemo dr.
Insp i Stockholm 8 – 9 november 2010.

••••

En svensk kvintett som bjuder på både spänstig och avspänd musik. Musik utan oäkta åthävor och förfalskad intellektualitet. Rakt och inspirerat tar de fem sig genom musiken. Det visar sig av konvolutet att kompositionerna relaterar till en rad olika sammanhang. Som exempelvis första numret som är en hyllning till den i förtid bortgångne saxofonisten och kompositören Börje Fredriksson. En modernt litet bluesig melodi som lätt fastnar i minnet. Det slår en att de två blåsarna låter mycket fint tillsammans.

I det femte numret rör sig blåsarna inledningsvis på egen hand i melodin Lovely som är utformad på välkända Loverman och inspirerad av den version som Lars Gullin och Rolf Billberg en gång gjorde. Fredrik Lundin har en mycket vacker ton i sin tenorsaxofon. Han smeker fram tonerna mjukt men ändå precist och bestämt.

Och Jan Allan, detta fenomen i svensk jazzmusik, som man idag hör i de mest skilda sammanhang. Han dyker upp i olika besättningar när man minst anar det. I det här sammanhanget rör sig hans trumpetspel, med sin specifika ton och med den speciella frasering han odlat fram, på ett imponerande sätt. Hans självständiga musikspråk som redan flödade fint på Nalen, hos Carl-Henrik Norins röda banditer, är här lika välformulerat som någonsin tidigare, kanske med litet mera bett i tonen? 

Jonas Östholm, som man möjligen tankemässigt placerar i litet modernare sammanhang, framför spännande tonföljder. Hans spel förhöjer musikens värde även om hans klaviaturanslag är litet återhållet på sina håll. Hans spel är tankeväckande, fundersamt men finkänsligt inträngande.

Christian Spering är en utomordentlig medspelare med sin fina rytmik. Hans solon har en alldeles särskild sångbar melodik där hans kunnighet och känslighet är träder fram.

Peter Danemo är litet försiktigare än vad som är vanligt ifrån hans sida. Försiktiga betoningar medvetet utförda för att få musiken att klinga på avsett vis. Peter Danemo har komponerat fem melodier och Fredrik Lundin sex av de elva. Denna skiva anbefalles!

Leif Wigh

Annonser
Annonser