Magnus Lindgren: Stockholm Underground

ACT (Naxos)
Magnus Lindgren fl, Daniel Karlsson Fender Rhodes, Henrik Jansson g, Lars DK Danielsson elb, Per Lindvall dr, Eric Bibb g, voc, Till Brönner tp, Nils Landgren dr, Ida Sand voc. Insp. i Ingrid Studios, Stockholm 8-10 mars 2017.

Den som gillar en tajt och slick rytmsektion blir glad av Magnus Lindgrens nya platta. Per Lindvall och Lars DK Danielsson spelar ju så sjukt bra att man ibland glömmer bort det som pågår vid sidan om elbasen och trummorna.

Stockholm Underground är en titel som nickar uppskattande åt flöjtisten Herbie Manns albumklassiker Memphis Underground från 1969. Och inte bara det: ACT-bossen Siggi Loch och Magnus Lindgren har samlat ihop ett meriterat gäng som matchar den studiomusikerkonstellation – The Memphis Boys – som kompade Herbie Mann på plattan. Förutom Danielsson och Lindvall är det elpianisten Daniel Karlsson och gitarristen Henrik Jansson som lirar.
Är det någon som ska hylla Herbie Mann så är det förstås Magnus Lindgren, som denna gång lämnat saxarna hemma och enbart håller sig till tvärflöjten. Jag kan tycka att han kan vara för korthuggen och ytlig i sitt spel men i den här kontexten – smooth jazz – funkar det utmärkt.

Även om Herbie Mann utgör en utgångspunkt är det en platta som klarar sig på egen hand. Originalet är funkigt och rockigt, det passar inte riktigt Magnus Lindgren som alltid vill visa upp sig i välputsade skor. Men nog är det groovigt så det räcker och blir över.

Rytmsektionen har jag redan lovprisat men man måste förstås också lyfta fram Daniel Karlssons lågprofilerade men stilsäkra Fender Rhodes och Henrik Janssons snygga gitarrsolon. Av gästerna utmärker sig bluesmannen Eric Bibb i öppningsspåret Fluting. Trumpetaren Till Brönner bidrar också starkt till den attraktivt lättlyssnade helheten.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser