Magnus Öström: Parachute

magnus öström Parachute

Diesel C-54 / Playground / Tid: 48 min.
Magnus Öström dr perc vo, Andreas Hourdakis g, Daniel Karlsson p keyb, Thobias Gabrielson elb synt keyb, Mathias Eick tp (1 nr) Insp den 5–8 oktober 2015 i Stockholm.

Tredje skivan gillt för Magnus Öströms grupp. En mycket intensiv, öppen och ljus platta som stundtals närmast kokar över i energihänseende. Speluppläggen har en hög densitet, de melodiska linjerna är raka och framåtriktade. Allt är – i likhet med tidigare utgåvor – skrivet av Öström med en välgrundad kollektiv bas ifrån vilken solisterna ges starkt understöd. Inledande Dog on the Beach börjar med uppfordrande pianospel av Daniel Karlsson och sedan är ”jakten” i gång, där Andreas Hourdakis gitarr manar på i ett eskalerande tempo, ett spår med starkt släktskap till Pat Methenys kompostioner. Den anknytningen finns även i efterföljande Junas, ett lekfullt stycke som böljar fram och tillbaka i ett accederande tempo, där Hourdakis flyhänta, lyriska gitarrspel står i förgrunden. Några mer återhålla, eftertänksamma kompositioner finns också med som den högstämda, stillebenaktiga The Green Man and the French Horn med starka lyriska förtecken och den avslutande reflekterande All Remaining Days som gör att Parachute får en mjuklandning. Den norske trumpetaren Mathias Eick gästar på The shore of Unsure med sitt lite torra modala spel, vilket ger luft och vidgar spelplanen och skapar en inre dynamik som skiljer sig ifrån den mestadels utåtriktade energin på övriga spår. Thobias Gabrielsons kompletterande keyboardarbete och drivna basspel har en viktig funktion och ger ett extra mervärde, skapar motvikt i det mestadels framåtrusande ensemblespelet. Öströms drivande och karakteristiskt ”klappriga” trummor är gruppens självklara nav och genererar en ständigt flödande energi för de övriga att haka i. Parachute är en mycket livsbejakande och optimistisk platta, fylld av spelglädje och tilltro till det egna musikaliska uttrycket, ett självförtroende som smittar av sig lyssnaren.

Ulf Thelander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54707) [2]=> int(54382) [3]=> int(54735) [4]=> int(54639) [5]=> int(50803) [6]=> int(54790) [7]=> int(54731) [8]=> int(54566) [9]=> int(54541) [10]=> int(54787) [11]=> int(51323) }