Malin Wättring 4: Live in Hamburg

Havtorn (Border)
Malin Wättring ts, Anna Lund dr, Naoki Sakata p, Donovan van Martens b. Insp. 14-15 september 2017 i Rolf-Liebermann-Studio, Hamburg.

Malin Wättrings första skiva Glöd var dels med sin kvartett, men också med en större ensemble, Malin Wättring 8. Det var en av många saker jag gillade med den Göteborgsbaserade saxofonistens debutalbum, de olika sättningarna skapade en spännande variationsrikedom. På nästa skiva, Harvest, fick kvartetten sällskap med Bohuslän Big Band. Det var ännu en triumf, när Malin Wättrings kompositioner utmanade storbandets möjligheter. På nya skivan, inspelad live, är det dock enbart de fyras gäng kvar. Kanske, tänker jag, kan man få en vink om vart Wättring/Sakata/Lund/von Martens är på väg med sin musik?

Jag tycker att ett par låtar (Allegra, Astral och Glöd) är för långa, med transportsträckor, först efter tre, fyra, fem minuter händer något som tar tag i musiken, ofta är det Naoko Sakata som får större spelrum. Det där prövande och försiktiga fungerar på den inledande Natt och även på Den blå timmen, med lika impressionistiska som expressiva ingångar, på den sistnämnda låten spelar Sakata och Wättring både med och mot varandra på ett dynamiskt sätt. Men andra gånger önskar jag att de vänt in och ut på låtarna och komprimerat uttrycket.

Avslutande Endings är skivans rakaste låt, där Malin Wättrings tenorsaxofon målar en vilsam och lockande folkton. Men jag är mest förtjust i de virvlande momenten som dyker upp en bit in i Natt eller stegringen i slutet av Den blå timmen eller den lågmälda laddningen som successivt växer fram på Glöd.

Något oklart vart Malin Wättring 4 är på väg således. Livedokumentet känns något avvaktande, som att de väntar på att någon eller något ska ta fram kompassen. Bra musik, absolut, men jag hade väntat mig mer. En annan tydlighet. Skarpare färger.

PM Jönsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser