MariaKvistlemon_man

MARIA KVIST – Lemon Man

MariaKvistlemon_man
Resencerad i OJ 4-10

 

MARIA KVIST
Lemon man

Starchild – Beach dreams – Stenhammar Syndrome – Lemon man – Cultureless living – Spring can really hang you up the most – The bass and the bees – Life happens to me – Once upon a summertime – I ching reading

Wime Records WMM006/ tid 53.41 min

Maria Kvist p, vo, Linus Kåse as, ss, Sven-Erik Johansson b, Isak Andersson dr.
Insp i Stockholm 5–6 november 2009.

••••

Jazzsångerskan och pianisten Maria Kvist släpper sitt andra album Lemon man, två år efter debuten I Read a Review. Och oj, vad jag gillar hennes nya skapelse! Det är svårt att inte sätta skivan på repeat. Hon har samma kvartett som på förra albumet, bestående av; Linus Kåse, alt- och sopransaxofon; Sven-Erik Johansson, kontrabas och Isak Andersson, trummor. En sammansättning som är makalöst bra.

Förutom att bidra med piano och sång på albumet, har Maria Kvist skrivit de flesta låtarna och uppvisar talang; de är vackra, smakfulla, och genomtänkta.  Faller mig helt i smaken. Albumet genomsyras av spelglädje och många musikaliska idéer, men med en ständig röd tråd närvarande. Musiken sträcker sig från rytmiskt avslappnat med en viss coolkaraktär till mer intensivt och drivande och Linus Kåses altsaxofonspel sätter en skön prägel på musiken.

Det jag verkligen gillar med den här kvartetten och musiken är skickligheten som exponeras. De spelar tight tillsammans, samtidigt som de individuella prestationerna får en framträdande roll, inte minst i solona. Isak Anderssons kollektiva solo i The bass and the bees går inte att missa och bjuder på en spännande lyssning.

Kvist visar att hon är en skicklig och fascinerande pianist samt är en sångerska med karaktär; hon tar tonerna på ett vasst sätt utan hämningar. I rösten finns känsla och personlighet. Basisten Sven-Erik Johansson levererar säkert och får även han visa sina framfötter i bland annat Beach dreams. Helhetsmässigt ger musiken en skön, uppfriskande och spännande lyssning.  

Denna skiva kommer att gå varm hos mig under lång tid!

Josephine Stensson

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54566) [1]=> int(54790) [2]=> int(54715) [3]=> int(54735) [4]=> int(54541) [5]=> int(54382) [6]=> int(50803) [7]=> int(54731) [8]=> int(54639) [9]=> int(54707) [10]=> int(51323) [11]=> int(54787) }