Mårten Lundgren: Plays the Music of Bob Dorough

marten-lundgren

Gateway Music / www.gatemusic.dk / Tid: 60 min
Mårten Lundgren tp, vo, tp, flh, Helle Marstrand b, vo, Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist p, Espen Laub von Lillienskjold dr. Insp. 17-18 februari 2016.

Peter Asplund har tidigare hyllat sångargeniet Mel Tormé, nu gör Mårten Lundgren detsamma med Bob Dorough – Dorough som för övrigt gav Tormé en hit med Comin’ Home Baby. Liksom Asplund är Lundgren i första hand trumpetare, men det hindrar inte att han vokalt lyckas förmedla sin kärlek till Doroughs sånger.

Bob Dorough är mest känd för sitt samarbete med Miles Davis på 60-talet (Nothing Like You på albumet Sorcerer och jullåten Blue Xmas) och de fantastiska sångerna skrivna i undervisande syfte för barnprogrammet ´”Schoolhouse Rock” (inte minst Three is a Magic Number – om treans multiplikationstabell!).
Han har komponerat ett stort antal kvicka och raffinerade sånger, som han framför med en kraxande charm och ett övermått av värme och humor. Någon storsångare i traditionell mening är han knappast, men han har ändå sin fasta plats på min fembästalista över manliga jazzvokalister.

Lundgren har valt några av Doroughs bästa sånger, som Devil May Care, I’m Hip, I’ve Got Just Everything och den ljuvliga But For Now. Av det charmfullt excentriska hos Dorough hörs inte mycket hos Lundgren, men han sjunger fint och okonstlat. På några spår sjunger han duett med basisten Helle Marstrand; deras stämsång är rent ut sagt betagande och hör till skivans höjdpunkter. Men Lundgren får också gott om utrymme att excellera som trumpetare. Gott om utrymme får också pianisten Sven Erik ”Svempa” Lundeqvist. En ny bekantskap för mig, men han imponerar.

Jörgen Östberg

Annonser

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser