MartinSjostedtWhereabouts

MARTIN SJÖSTEDT – Whereabouts

MartinSjostedtWhereabouts
Recenserad i OJ 3-10

Martin Sjöstedt
Whereabouts

Bueno – Aviation – Pride – Naidoo – At dawn – Alphabet city – What now?

Connective Records CTV 36523/tid 62min.

Axel Schlosser tp, Karl-Martin Almqvist ts, Martin Sjöstedt p, Daniel Franck b, Johan Löfcrantz Ramsay dr.
Insp i SAMI Studios, Stockholm 11-12 augusti 2009.

••••

Martin Sjöstedt bjuder tillsammans med sina medmusikanter på rykande fräsch budskapsjazz i kvintettformatet toppad med det klassiska trumpet-tenor-soundet. Samtliga sju spår är komponerade av Sjöstedt.  Det avslutande numret What now? uppges enligt omslagstexten ha direkt koppling till budskapsjazzen, men hela skivan genomsyras av den rättframhet, energi och spelglädje, som är typisk för genren.

Sjöstedt presenterar ett knippe intressanta teman, som når lyssnaren via väl utarbetade och spännande arrangemang. Tyske trumpetaren Axel Schlosser – en synnerligen lyckad rekrytering – lånar influenser från såväl Lee Morgan som från vår egen Lasse Färnlöf. Här finns både suggestiva inslag med koppling till r&b och soul, och mjukt smeksamma tilltal med inlån från den nordiska jazztraditionen.

Ett stort plus för att det musikaliska innehållet tillåts stå i centrum, för att själ och hjärta bryter igenom den instrumentaltekniska kompetensen. Almqvist och Schlosser spelar underbara solon med stort melodiskt innehåll. Den förres omisskännliga stil uppvisar här särskild märg och kärna. Sjöstedt, som i andra sammanhang vanligen agerar i rollen som basist, visar att han också är en utmärkt pianist, som inte har fastnat i teknikfällan. Lyssna bara på hans solo i upptempolåten Alphabet city.

Ensemblespelet kännetecknas av utomordentlig timing. Man får en känsla av att blåsarna Schlosser och Almqvist har många gemensamma gig med sig i bagaget fast så knappast kan vara fallet, men dynamiken och intensiteten i samspelet visar att de hittat varandra på riktigt. En förutsättning för ett utmärkt ensemblespel är självklart ett stabilt och drivande komp. Danske basisten Daniel Franck ger de rätta förutsättningarna tillsammans med variationsrikt spelande Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna.

Det här är en skiva som är väl värd att införskaffa. Man blir bara lycklig av att lyssna på den.

Leif Linnskog

Annonser
Annonser