Martin Tingvall: Distance

Skip Records SKP 9147 / Tid: 56 min.
Martin Tingvall p (flygel 11 spår. Rhodes 1 spår). Insp 3-4 januari 2015 i Nilento Studio, Kållered.

Skåningen Martin Tingvall har med albumet Distance gjort sin andra soloskiva efter solodebuten En ny dag. Annars har hans produktion handlat om sex trioalbum, varav ett är inspelat live. Han har en gedigen musikutbildning som grund och utövar sina färdigheter i pianospel och komposition inom ett brett musikaliskt spektra från sitt nuvarande säte i Hamburg. All musik på Distance är komponerad av Tingvall. Den är lyrisk, gles och eftersinnande och med den vill han, enligt egen programförklaring på Youtube, spegla det allt större avstånd som med accelererande hastighet växer mellan människor. Nu är det inte längre bara telefonen som ersatt mera personlig kontakt. Den har allt mera utbytts mot e-post och sociala medier. För att få perspektiv på tillvaron och inspiration till musiken, reste Tingvall till Island och fann där att den mentala närheten människor emellan var större, trots ödslighet och långa fysiska avstånd.

Den filosofiska kopplingen till musiken kan tyckas långsökt, men onekligen finns i Distance en ödslig stämning som en aning motsägelsefullt ändå andas närhet och värme. Tingvall säger på Youtube att detta är det album där han allra mest fjärmat sig från melodin. När han befunnit sig i ett flow har han låtit detta styra iväg på flygeln åt ett håll som han ibland själv inte vetat vart det skulle ta vägen. Det finns stora likheter med Keith Jarretts solokonserter, både i stämningslägen och i spontanitet, men hos Tingvall finns samtidigt en touch av klassisk nordisk musik. Tekniskt imponerar känsligheten i anslag och dynamik, en nödvändighet för att hålla lyssnarens intresse vid liv på en soloskiva som denna, framför allt när den som här nästan helt består av långsamma tempi.

P-O Larsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54329) [2]=> int(51323) [3]=> int(54353) [4]=> int(54325) [5]=> int(54305) [6]=> int(50803) [7]=> int(54321) [8]=> int(54209) [9]=> int(54013) }