Mary Halvorson: Code Girl

Firehouse 12 Records (firehouse12.com)
Mary Halvorson g, Michael Formanek b, Tomas Fujiwara dr, Amirtha Kidambi v, Ambrose Akinmusire tr. Insp dec 2016 at Firehouse 12.

Gitarristen Mary Halvorson har gjort många bra skivor. Hon är utan tvekan ett av dagens mest intressanta namn på den amerikanska jazzscenen. Jag har lyssnat mest på soloalbumet Meltframe där hon tolkar låtar av alltifrån Duke Ellington till Roscoe Mitchell, men också hört skivor med såväl mindre band som större projekt. Halvorson är alltid nyfiken, testar nya grepp, vill inte stå stilla. På Code Girl spelar hon med sin trio Thumbscrew, plus hyllade trumpetaren Ambrose Akinmusire och sångerskan Amirtha Kidambi.

En parallell är svenska Paavo, med sång och trumpet och musik som pendlar mellan jazz och något annat. Skivan är en dubbel på en och en halv timma och det är på gränsen till för mycket musikalisk information att ta del av. Varenda låt har saker som lockar, ofta med Halvorsons variationsrika gitarrspel i centrum, men det kan även vara Akinmuse som drar iväg i olika tonlägen eller rytmsektionen som hittar en ny väg att utforska. Amirtha Kidambi sjunger ibland texter, ibland flyger rösten iväg helt utan syntax. Mer konstmusiksång än jazzsång. På gott och ont. Musiken glider sällan in i ett ”flow”, men å andra sidan är det spännande att se vart låtarna tar vägen.

PM Jönsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser