MATANAROBERTSTheChicagoProject

MATANA ROBERTS The Chicago project

MATANAROBERTSTheChicagoProject
Recenserad i OJ 5-12


MATANA ROBERTS
The Chicago project

Exchange – Thrills – Birdhouse 1 – Nomra – Love call – Birdhouse 2 – South by west – For Razi – Birdhouse 3
Central Control International/tid 56 min

Matana Roberts as voice, Jeff Parker g, Josh Abrams b, Frank Rosaly dr, Fred Anderson (## 3,6,9) ts.
Insp 2007.

Betyg 4: ••••

Friformsmusik i stora doser känns för mig och säkert för merparten jazzlyssnare som krävande, åtminstone om den dessutom är abstrakt och avlyssnas på skiva. Som en del i ett sammanhang där man blandar med mera formbunden jazz förhåller det sig för många av oss helt annorlunda. Många chicagomusiker, som i likhet med den unga altsaxofonisten Matana Roberts är fostrade i Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), verkar ha den insikten, ta bara Art Ensemble of Chicago som exempel.

Roberts blandar också och oftast inom varje enskilt spår, vilket ger styckena en svitliknande karaktär. I detta musikaliska kalejdoskop kan man urskilja röster som associerar till förebilder som Ornette Coleman, Albert Ayler eller den sene John Coltrane. Hennes kompositioner är ofta både melodiska och rytmiska.

Sammansättningen av gruppen är intressant. Jeff Parkers gitarr tillför gruppen ett intressant sound, Josh Abrams på kontrabas behärskar den fria harmoniken väl och trumslagaren Frank Rosaly (känd från Ken Vandermarks och Fred Lonberg-Holms grupper) borgar för kvalitet även på den posten.

För att nämna mina favoritspår: Exchange är en komposition som växer för varje genomlyssning, Thrills är mera lättlyssnad, bluesaktig och groovefylld, For Razi är friform av mycket lyriskt slag och framförs mycket lyhört. Saxofonduon i Birdhouse 1, 2 & 3 med Roberts och hennes mentor inom AACM, nestorn Fred Anderson på tenor, improviserar helt fritt, men förmår trots den instrumentella begränsningen hålla lyssnarintresset vid liv. Extremerna på skivan är den finstämda och melodiska balladen Nomra som sedan följs av det våldsamma frispräcket i Love call.

Matana Roberts kan också med god behållning avlyssnas på senaste skivan Coin Coin Chapter One (2011, Constellation Records).

P-O Larsson

Annonser
Annonser