Mats Gustafsson/Edward Jarvis: Worn.Kissed

Underflow (underflow.gr)
Mats Gustafsson music, Edward Jarvis konst. Insp 2020.

Som en interkonstnärlig tvåstegsraket uppenbarar sig projektet Worn.Kissed. Konstnären Edward Jarvis har i sina ikonmålningar inspirerats av poeter och textförfattare som Gunnar Ekelöf, Kjell Höglund och Harry Martinsson. Mats Gustafsson har sin tur inspirerats av Edward Jarvis målningar och skapat musik där ur. Gustafsson och Jarvis är vänner sedan barnsben i Umeå, musiken förenade dem men medan Gustafsson gick musikerns väg gick Jarvis konstnärens. Här möts de igen och det är möte som sprakar av kreativitet.

Worn.Kissed utgår från en utställning med Edward Jarvis på galleriet med mera Underflow i Aten och består av en box med en vinyl med Gustafssons musik samt en bok med Jarvis konst. Ett påkostat och mycket fint verk.
Med ikonen som form tvingar Jarvis in oss i allvaret, det religiöst betingade och uppfordrande. Att innehållet inte har direkt med detta att göra skapar spänning och faktiskt humor. Ord som Martinssons ”svårmod och vemod. värdesinnen” tolkas och sätts in ett nytt sammanhang, ett huvud på ett bord, en sax och träd som växer ur skägget. Ämnen som liv och död, kött och kön är närvarande, så också den politiska kraften, poesin och det surrealistiskt galna. Det direkta och konkreta som i förstone möter oss i Jarvis konst – hur fantasirik och drömlik den än är – blir något abstrakt i Gustafssons musikaliska skapelse. Jag har dessutom svårt att tänka mig att Gustafsson vill återskapa Jarvis konst, istället handlar det säkerligen om att kommentera och ta den vidare. Det är här spänningen alstras, det är här man ändå kan ana samförstånd/motstånd och inspiration. Det bubblar och fräser, viner och skaver, blåsinstrument och elektronik ljuder om varandra – och pauser av tystnader är viktiga beståndsdelar som ramar in och lyfter fram. Den musikaliska detaljrikedomen är lika stor som i det målade, formen lika betydelsefull. I Gustafssons ljudvärld hör man tydligt formerna och ser konturerna, även om innehållet inte alltid är lika direkt som hos bilderna. Musiken står stark för sig själv, men man kan med fördel lyssna på den samtidigt som man begrundar Jarvis konst. Det leder framåt, ger intellektuell stimulans, skapar mervärde.

Worn.Kissed är ett mycket lyckat projekt. Fler borde ta efter och låta konstarterna interagera. Ur detta kan, som här, något nytt och fantastiskt skapas.

Magnus Nygren

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(50803) [2]=> int(54541) [3]=> int(54731) [4]=> int(54715) [5]=> int(54382) [6]=> int(54639) [7]=> int(54707) [8]=> int(54790) [9]=> int(51323) [10]=> int(54566) [11]=> int(54787) }