Mats Gustafsson & NU Ensemble

Mats Gustafsson

& NU Ensemble

Hidros 6 / Knockin´

(Not Two Records MW 915 (2 lp, 5 cd, dvd)/www.nottwo.com)

NU-Ensemble (2 lp): Stine Janvind Motland vo; Peter Evans tp; Mats Gustafsson slide, ts; bars, bss, electronics, p. mate, cond; Joe McPhee tp, ts, org; Christer Bothén bcl. guimbri; Augustí Fernández p, org; Kjell Nordeson vib, dr, flexatone, perc; Dieb13 turntables; PerÅkeHolmlander tu; Jon Rune Ström b; Ingebrigt Håker Flaten b; Paal Nilssen-Love dr. Insp. 12 oktober 2013 på Manggha, Kraków, Polen.

Solos, Duos, Groups (5 cd): Solos: Janvid Motland, Rune Ström, McPhee, Bothén, Evans, Fernández, Holmlander, Nordeson, Dieb 13. Duos: Bothèn/McPhee, Rune Ström/Håker Flaten, Nordeson/Fernández, Holmlander/Evans.Groups: Dieb13/Janvind Motland/Nilssen-Love, Janvind Motland/Rune Ström/Gustafsson, EFG (Evans/Fernández/Gustafsson), Swedish azz, Christer Bothèn Acoustic Ensemble, The Thing & Joe McPhee. Insp. 8-11 oktober 2013 på Alchemia, Kraków, Polen.

DVD (Film av Michel Zaleski) Tid: 230 min

Under fem dagar i oktober 2013 fick Mats Gustafsson möjlighet att arbeta på klubben Alchemia i Kraków. Resultatet kan vi nu ta del av i denna förträffliga och innehållsrika box, som bland annat rymmer ett verk för NU-Ensemblen, Hidros 6, beställt av skivbolaget Not Two Records och Krakow Jazz Autumn. Hidros är en serie av kompositioner som Gustafsson arbetat med under närmare 20 år. NU-Ensemblen har funnits lika länge och sammansättningen har skiftat. I Hidros 6 är det Gustafssons ungdomsidol Richard Wayne Penniman, mer känd som Little Richard, som står i centrum. Han räknar Little Richard till de musiker som, jämte Ayler, Brötzmann och Rollins, knockat honom musikaliskt på ett helt avgörande sätt.

Gustafsson har sammanställt ett poem med valda textavsnitt ur Little Richards låtar, som här framförs genom verkets fyra delar av den fantastiska norska sångerskan Stine Janvind Motland, en för mig ny bekantskap och den stora behållning när det gäller det solistiska. Hon rör sig stilistiskt obehindrat mellan blues, jazz och experimentell röstkonst i en tradition som för tankarna till Karin Krog och Jeanne Lee. Det krävs Gustafssons stora musikaliska öppenhet för att kunna föra samman traditionen med de nya sounden, som han gör i Hidros 6, vilket är särskilt framträdande i Janvind Motlands sätt att behandla texten med sin röst. Samtidigt som vi hör henne närvarande i ett ”nu”, framträder reminiscenser av Little Richard, men placerade i en helt ny kontext. Mycket spännande!

Kompositören Gustafsson är verkligen gynnad som kan utarbeta sina idéer tillsammans med de musiker som också ska spela musiken. Att arbeta med komposition/improvisation i samma verk kan vara svårt. Här får dock varje röst komma till tals på bästa sätt. Fullt medveten om musikernas kapacitet som instrumentalister och solister, kan Gustafsson utforma sina grafiska partitur med figurer och instruktioner (som också finns avbildade på lp-skivornas konvolut). Men det är framför allt musikernas förmåga att kunna improvisera och kreativt delta i det musikaliska förloppet, med intressanta soloinsatser, som möjliggör denna energiladdade musik. En musik som stilmässigt rör sig i gränslandet mellan amerikansk frijazz från 60-talet, blues, europeisk friform och experimentell konstmusik. Elektroniken och de märkliga klangerna på Crumar-orgeln har en viktig roll i musiken, som stundom kan vara mycket brutal med eruptiva utbrott, men som tvärt kan brytas av mot vackra melodier och skira insatser på sång. Så här kan man mycket väl tänka sig att livet tedde sig för Little Richard, mellan ytterligheterna, up and down.

Gustafsson är en stor entusiast av soloframträdanden. Den största utmaningen för varje improviserande musiker. Nio av musikerna ur ensemblen spelar var sitt solo, där de på ett spännande sätt ger uttryck för sin skaparkraft och behärskning av respektive instruments alla möjligheter. Musikerna möts också i duos och trios och det är intressant att höra hur de olika enheterna också fungerar självständigt i förhållande till helheten i Hidros 6. De rika musik-aliska uttrycken, konsten att lyssna, reagera, kommunicera och intuitivt skapa i stunden, allt finns där. Fyra fasta grupper finns också med i boxen: EFG, som skapar musik kring den egensinniga pianisten Fernández, Swedish azz, som gör nyskapande tolkningar av svenska jazzklassisker, Christer Bothèn Acoustic Ensemble, mycket aktiv och uppmärksammade på 90-talet, som här har återuppstått i delvis ny skepnad. Bothèn har alltid varit öppen för nya möjligheter att komma vidare i musiken samt frijazzgruppen, The Thing & Joe McPhee.

Denna produktion, som egentligen förtjänar en längre artikel, är en utmärkt sammanställning som visar bredden av Gustafssons unika musikerskap och vida intresseområden. Med boxen följer också en läsvärd bok samt en mycket sevärd film (dvd) av Michel Zaleski, som dokumenterar arbetet och tillkomsten av Hidros 6.

Roger Bergner

Rescenserad i OJ 1-15

Annonser
Annonser