Mattias Risbergs Mining: Live in Stripa

Kullen Reko (Plugged)
Dan Berglund b, Jon Fält dr, Fredrik Ljungkvist ts, bs, cl, Mattias Risberg mellotron, elektronik, Josefin Runsteen vib, marimba, David Stackenäs elg, Mariam Wallentin voc, perc. Insp. Gallerirum, Stripa Gruvmiljö 25 augusti 2018.

Från start är det medryckande, ja, till och med trallvänligt. Liksom tankfullt strosar musiken framåt. Det svänger fint och liknar samtidigt mycket annat jag gillar, gammal konstrock, teatermusik, lyriskt småbluesig jazz. Till stämningen bidrar förstås Mariam Wallentins varma röst. Musiken rör sig framåt med i öronen fallande melodislingor som emellanåt löses upp i friare partier. I det stillastående letandet dyker det upp små pärlor, ett marimbasolo, skärande gitarr, känslomoln av Risberg själv. Ibland blir de friare partierna litet för mycket formlöshet i ett allmänt lekande med ljud. Bäst är musiken då den vill ha form, så starkt att rösten sjunger med instrumenten i stället för mot dem.

Det är på ett sätt naturligt i en musik som så tydligt är en helhet, en grupp, där fokus långsamt förflyttar sig från individ till individ, studsar mellan uttrycken, utan att hela gruppen träder tillbaka. Men det finns flera ställen där musiken tätnar. Caves’n Cavern innehåller till exempel både utsökt trevande Wallentin och Fredrik Ljungkvist som skär som ett rakblad genom klangerna.
Musiken är mycket generös. Inbjudande klangvärld buren av lockande melodier i korta slingor.

Thomas Millroth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser