Mitch Marcus Quintet: The Special

Mitch-Marcus-Quintet-The-Special

Jazzcubed 20061231/, tid 78 min
Eric Jekabson flh (5), Mitch Marcus ts, Sylvain Carton as ts, Mike Abraham g, George Ban-Weiss b, Ches Smith dr. Inspelad i San Francisco 19–20 juli 2005.

Paisano – Last Mourning – Inditranego – G.C – Dave?s Castle – Not Then, But Now – The Joey Rubber Special

I västvärlden dyker det oavlåtligt upp nya jazzgrupper, nya unga jazzmusiker med mer eller mindre personligt utförd musik. Med tanke på att jazzmusiken har varit på utdöende sedan sent 1920-tal är det ett märkligt fenomen. Hur kommer det sig att så många unga, skickliga musiker väljer att spela en musikform som är både svår att marknadsföra och utföra på de få platser som ger utrymme för den? Speltillfällen växer väl knappast på träd!

Jazzmusiken blir ständigt pånyttfödd som med den här gruppen, verksam i The Bay Area. Det finns hos dem en kraftfull attack i ensemblespelet och ett äventyrligt utspel i solopassagerna. Dialogen mellan melodiinstrument och komp är välljudande kraftfull, tung men ändå spänstig. Man fäster sig vid basisten George Ban-Weiss spel med och mot saxofonisterna utförda i rytmiska mönster. Bassolot i andra numret är också mycket attraktivt och är ett mellanting av det som William Parker och Ulf Åkerhjelm respektive brukar förhöja konserter med. Gitarristen är även han en härligt uttrycksfull musikant med ett angrepp som hämtat från salig Zappa. Och bakom solona ligger pulsen från bas och trummor på med full kraft och medborgaranda.

Gruppens musik påminner något om det som Julius Hemphill en gång så väl uttryckte med sina olika band. Saxofonisterna är båda oblyga och tar till sig ordentliga ljudutrymmen. Sylvain Carton tar ibland med sin altsax ned intensiteten med några grader men för gradvis upp musiken i ett härligt crescendo. Mitch Marcus själv, som har medverkat under olika ledare på ett antal cdalbum men även producerat egna, är en robust spelande saxofonist. Det finns inget av tvekan i spelet utan ett rejält effektivt och kontrastrikt utspel. Det här är stimulerande musik att få del av.

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser