Monica Zetterlund: På Berns 1964

monicazpaberns

Vax Records CD 1058 / lasse.zackrisson@telia.com / Tid: 59 min.
Lasse Färnlöf tp, Leo Wright as, fl, Göran Pettersson b, Göran Lindberg p, Leif Wennerström dr. Insp live på Berns 25/1 1964.

1964 var för Monica Zetterlund ett mycket händelserikt år, då hon gjorde flera betydelsefulla produktioner som satte djupa spår och står sig klockrent än idag. På sommaren sjöng hon in Waltz for Debby med Bill Ewans trio. Det blev en av de bästa jazzskivor, som någonsin gjorts i Sverige. Zetterlund spelade det året även Sjörövar-Jenny i Tolvskillingsoperan på Stockholms Stadsteater. Medmusikanter där var Jan Johansson, Georg Riedel, Arne Domnérus med flera. Inte nog med det. Hon medverkade i Hasse & Tage-succén Gula Hund på China. Hon gifte sig också 1964 med basisten Göran Pettersson, som medverkade flitigt i showen på Berns. ”Ett lingonris som satts i cocktailglas” myntade Tage Danielsson, och Beppe Wolgers drog till med ”en sund bonnjänta”! Danielsson och Wolgers står för de flesta texterna i krogshowen, som hade premiär 20 januari 1964. Zetterlund kände trumpetaren Lasse Färnlöf från revyn Gröna Hund och folkparksturnén 1963. Därför var det naturligt att Lasse Färnlöfs kvintett var med på Berns och fyllde hela showen med jazz, jazz och åter jazz. Och Monica Zetterlund? På topphumör med generös sångglädje samt improvisationsförmåga utöver det vanliga!

Lasse ”Vax” Zackrisson har verkligen hittat en fascinerande sångskatt! Musiken är mestadels angenämt jazzmättad, men även behagligt lyrisk som Ferlin/Söderlunds En valsmelodi och Reuterswärd/Adolphsons Om natten är alla änkor grå. Förresten så är Beppe Wolgers och Tage Danielssons texter nog så god lyrik och visst är Evert Taubes Ingrid Dardels polska prov på när Zetterlund är som bäst.

Einar Nermans (pappan till Solstickanpojken) bild av Zetterlund pryder albumet, som även innehåller unika bilder till Jolsons kåserande text om tidsandan.

Lasse Seger

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser