Naoko Sakata: Inner Planets

Footprint (footprintrecords.com)
Naoko Sakata, piano. Insp. Studio Epidemin, februari 2019.

Första gången jag träffade pianisten Naoko Sakata var 2011 då hon fick utmärkelsen P2 Jazzkatten som årets nykomling. Hon berättade då att hon ville studera i Sverige för att hon förälskat sig i den svenska pianojazzstilen. Vi kan vara lyckliga över att den musiken nådde henne i Japan. Annars hade vi varit utan Naoko Sakatas musik, vilket hade varit en förlust.

Inner Planets är Sakatas första soloalbum och det består av fem improvisationer. Tidigare har vi hört henne i hennes egen trio och tillsammans med bland andra Malin Wättring 4.
Nu får vi ta del av hennes inre planeter. Och de verkar oändliga. Under resans gång bland hennes planeter hinner jag uppleva allt mellan himmel och jord. Och lite till. Det är lätt att associera till, och tycka sig höra influenser av, Keith Jarrett, George Gershwin, Musorgskij, Chopin och till och med Mozart! Men så tycker jag mig höra Imse vimse spindel. Och kommer det inte in en Bachfuga där plötsligt? Men mest av allt tar Naoko Sakata med oss på hennes egen fantastiska inre planetresa i skiftande landskap, Allt ifrån ömsinta melodier och smekande visuella berättelser till kraftfullt ödesmättad dramatik!
I den avslutande improvisationen, den femte, känner jag att hon leder oss in i optimism. Med rofylld, vacker harmonik hamnar vi i känslan av att ”det blir bra”. En segerviss kampsång som för oss ut i ett ljust landskap. I alla fall blir det den känsla som stannar kvar hos mig i dessa eländiga coronatider. Bara en sån sak!

Naoko Sakata behärskar hela registret och verkar också stå tryggt i den västerländska klassiska musiktraditionen. Trots att jag normalt sett inte betraktar mig som en ”pianomänniska” är jag säker på att jag kommer att lyssna på Naokos fem fantastiska inre planeter om och om igen. Övertygad om att jag kommer att bli överraskad vid varje lyssning och hitta nya, fantastiska landskap.

Marie Vesterholm

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54353) [2]=> int(51323) [3]=> int(50803) [4]=> int(54325) [5]=> int(54382) [6]=> int(54321) [7]=> int(54013) [8]=> int(54305) [9]=> int(54209) }